Spieren opbouwen? 6 belangrijke tips voor de beste resultaten!

Abonneer en like ons!

Spieren opbouwen, sterker worden, trainen voor een goed en sterk fysiek. Het is de droom en het doel van veel mannen, en tegenwoordig ook steeds meer vrouwen, die fitnessen.

Maar hoe kun je het beste spieren opbouwen? Kun je dan het beste in de sportschool trainen? Wat voor fitness oefeningen moet je doen? En wat moet je eten?

En het lastige is dat iedereen wat anders zegt! Ook is er helaas veel tegenstrijdige informatie beschikbaar… Tegen dit probleem liep ik namelijk ook aan toen ik een jaar of 9 geleden begon met fitness.

En daarom deel ik in deze blog de 6 meest belangrijke tips voor spieren opbouwen!

Krachttraining: spieren opbouwen tip nummer 1!

Krachttraining voor spieren opbouwen.
Krachttraining is de beste manier om spieren op te bouwen.

Wil je spieren opbouwen? Ga dan voor krachttraining! We weten allemaal wat krachttraining is, maar wat is de beste plek om te trainen?

Je kan bijvoorbeeld thuis krachtoefeningen doen of je kan een sportschool abonnement afsluiten en in de sportschool trainen.

Dit zijn natuurlijk tot op heden de meeste voorkomende opties. Echter zijn echter tegenwoordig nog een aantal alternatieven bijgekomen. Dit zijn onder andere calisthenics (lichaamsgewicht training), en crossfit.

Maar wil je de beste spieren opbouwen resultaten? Duik dan de sportschool in en ga voor krachttraining!

Mijn tip is om de sportschool en fitness in te zetten als basis voor spieren opbouwen, helemaal als beginner. Later kun je altijd nog een andere keuze maken! Bijvoorbeeld calisthenics.

Spieren opbouwen in de sportschool.

Spieren opbouwen in de sportschool.
In de sportschool heb je alle middelen om effectief spieren op te bouwen.

Train je al langer dan herken je vast nog wel het moment dat je voor het eerst de sportschool binnenliep.

Je ziet al de mooie fitness apparatuur en uiteraard, de ijzerhoek, waar je kleine en grote dumbbells ziet liggen van soms wel meer dan 50kg!

En dan ook de grote gasten die al langer trainen, die deze grote gewichten zo de lucht in gooien en al enorm gespierd zijn! Of de sportieve vrouwen die precies weten waar ze mee bezig zijn in de sportschool.

Dat wil jij natuurlijk ook (als je nog niet zo gespierd bent)! Je moet je echter goed beseffen dat deze mensen niet zomaar dit resultaat hebben behaald. Dit hebben deze mensen behaald doordat ze goed weten wat ze doen. En dat is belangrijk!

Je moet weten hoe je moet trainen, welke oefeningen je moet doen en wat er allemaal voor nodig is om spieren op te bouwen.

Beschik jij over de juiste kennis en de juiste inzet en motivatie dan kan je heel ver komen.

Lees snel mijn volgende tip!

Gebruik een goed fitness schema, tip 2!

Goede fitness schema's voor spieren opbouwen.
Op zoek naar goede fitness schema’s? ApolloProtocol kan je verder helpen!

Zoals ik net heb gezegd behalen deze mensen hun goede resultaten onder andere doordat zij weten wat en hoe ze moeten trainen. Mijn tweede belangrijk tip is dan ook: Gebruik en volg een goed fitness schema.

Een goed fitness schema zorgt ervoor dat je met een plan naar de sportschool gaat en dat je niet ‘zo maar’ iets doet. En dat is belangrijk.

Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat trainen met een fitness schema zorgt voor de beste resultaten. Deze tip is belangrijk tip om zoveel mogelijk trainingswinst te behalen.

Doe er je voordeel mee, want helaas denken veel mensen dat het volgen van een fitness schema niet zo belangrijk is, vooral gevorderde sporters. Dit is dus totaal niet zo!

Een goed fitness schema zorgt voor veel structuur, trainingsprikkels en uitdaging. En dat heb je nodig voor de beste resultaten!

Bestel de trainschema's van ApolloProtocol.
Bestel de Fitness schema’s van ApolloProtocol!

Fitness schema beginners.

Vooral voor beginners is het belangrijk om met een goed fitness schema te beginnen met fitness. Wanneer je namelijk als beginner gelijk met een goed fitness schema traint leer je fitness op de juiste manier aan.

Daarnaast is het ook handig omdat je met een trainingsschema precies weet welke oefeningen je moet doen, hoeveel herhalingen per oefening, hoeveel setjes en noem maar op.

Eigenlijk mag een goed trainingsschema niet ontbreken als je begint met fitness. Dit zou je eerste ‘investering’ moeten zijn nadat je een sportschool abonnement hebt afgesloten.

Speciaal daarom hebben wij fitness schema’s ontwikkeld voor beginners. Onze fitness schema’s beginners zorgen ervoor dat je met de juiste belasting traint om blessurevrij te blijven en de beste (spieren opbouwen) resultaten te behalen.

Fitness schema maken of bestellen.

Naast onze fitness schema’s voor beginners hebben we nog veel meer verschillende fitness schema’s. Voor ieder niveau hebben wij namelijk een schema.

Zo hebben we bijvoorbeeld ook fitness schema’s voor gevorderde sporters en ervaren sporters.

Voor gevorderde sporters zijn er namelijk niet veel goede fitness schema’s verkrijgbaar. Daarom hebben wij goede en ook extreem zware trainingsschema’s ontwikkeld.

En daarnaast maken we ook onderscheid tussen mannen trainschema’s en hebben we tientallen fitness schema’s voor vrouwen!

Al onze professionele trainingsschema’s zijn verkrijgbaar in onze fitness app. Bij aankoop van onze fitness schema’s krijg je voor 1 prijs toegang tot al onze professionele schema’s.

Daarnaast kun je natuurlijk ook je eigen fitness schema maken. Wil je je eigen trainingsschema maken lees dan onze andere blog fitness schema maken, hoe doe je dat?

Hieronder gaan we verder met tip 3!

Tip 3: Eet genoeg groente, eiwitten en vetten.

Gezond eten voor maximale spieropbouw.
Spieren opbouwen en goed eten gaan hand in hand. Eet je niet goed, of niet voldoende dan zullen je resultaten vele malen minder zijn.

Mijn derde tip heeft alles te maken met de juiste gezonde voeding eten. Wil je maximaal spieren opbouwen dan moet je namelijk ook de juiste voeding eten!

Naast goed trainen is het namelijk heel belangrijk om de juiste voeding te consumeren, dit is minstens zo belangrijk als goed en keihard trainen!

Eet je niet op de juiste manier dan kan het namelijk zijn dat je weinig tot geen resultaat behaald met fitness. En dat wil je natuurlijk niet!

Hieronder vertel ik kort welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor de beste spieropbouw resultaten.

Groente eten.

Groente is de basis van een goede gezondheid en een goed functionerend lichaam. En zoals je mogelijk weet vinden we bij ApolloProtocol een goede gezondheid heel belangrijk.

Daarom richten wij ons niet alleen op de beste resultaten maar vooral ook op het verbeteren van de gezondheid.

Hiervoor is het belangrijk om voldoende groente te eten. Let op! Dit is niet alleen belangrijk voor een optimale gezondheid, maar zeker ook voor de beste sportresultaten!

Functioneert jouw lichaam namelijk niet goed en is je lichaam niet gezond, dan kan het zo maar zijn dat je veel minder spieren opbouwt. En dat je ook veel minder goede resultaten behaald dan wanneer je wel een optimale gezondheid hebt.

Veel stoffen uit groenten zijn enorm belangrijk voor het optimaal werken van de spierfuncties en eiwitsynthese.

Sla het eten van groente dan ook zeker niet over als je doel spieren opbouwen is!

Eiwitrijk eten.

Dan nu eiwitrijk eten. Eiwitrijk eten is (natuurlijk) heel belangrijk voor spieren opbouwen. Eiwitten zijn de bouwstof van het lichaam!

Wil je maximaal spieren opbouwen dan raad ik je aan om iedere dag veel eiwitten te eten. Een goede richtlijn (voor de beste resultaten) is om 2,5 tot 3 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht per dag te eten. Weeg jij 80 kg dan moet je dus 200 tot 240 eiwitten per dag eten.

Naast dat eiwitten belangrijk zijn voor spieren opbouwen spelen ze ook een belangrijke rol in onder andere het herstelproces na een zware training en hebben ze nog veel meer belangrijke functies.

Wil je meer weten over eiwitrijk eten lees dan onze bijhorende blog over eiwitrijke voeding. In deze blog kun je alles over eiwitten lezen en vind je ook een lijst met eiwitrijke producten.

Vetten eten.

Het laatste wat zeker niet mag ontbreken als je maximaal spieren op wil bouwen zijn vetten. Vetten zijn belangrijk voor je spier-opbouwende hormonen.

Zo wordt cholesterol vervaardigt uit vetten, en dit wordt weer gebruikt als grondstof voor hormonen zoals testosteron. Om deze reden zie je vaak dat mensen die op een low fat dieet zitten problemen krijgen met hun hormonen.

Zorg er daarom ook voor dat je genoeg gezonde vetten eet. Deze kun je onder andere vinden in noten en vis.

Tip 4. Zorg voor genoeg rust voor spieren opbouwen.

Slapen is belangrijk voor spieren opbouwen.
Tijdens je slaap groeit en herstelt je lichaam. Veel slapen dus (naast keihard sporten!)

Wist je dat je kan groeien wanneer je rust? Waarschijnlijk niet, lees daarom snel verder.

Veel mensen die aan fitness doen vergeten dat rust even belangrijk (al dan niet belangrijker) is dan het trainen zelf. Wanneer je namelijk niet goed hersteld kan je lichaam niet overcompenseren.

Hierdoor kan het zo zijn dat je in een neerwaartse spiraal raakt en ga je qua resultaten achteruit gaat. En dat wil je natuurlijk niet! Onvoldoende rusten is een veelgemaakte fout onder sporters.

Waak hiervoor! Ook als je vol enthousiasme en motivatie bent. Het kan soms beter zijn om 4 of 5 dagen te trainen in plaats van 7 dagen per week.

Tijdens het rusten geef je je lichaam de tijd en kans om te herstellen van de zware belasting van je trainingen. Daarnaast geef je je lichaam de tijd om te groeien tijdens je rust.

Daarom is dit een heel belangrijke tip voor spieren opbouwen.

Voor een goede rust is vooral een goede nachtrust belangrijk. Tijdens het slapen heeft je lichaam optimaal de kans om zich te herstellen. Zorg er dan ook voor dat je dagelijks voldoende slaapt.

Kort samengevat realiseer je goede rust door:

  • Genoeg te slapen
  • Niet te vaak per week te trainen
  • Genoeg herstelvoeding te consumeren

Tip 5. Stel doelen voor maximaal spieren opbouwen.

Spieren opbouwen met fitness.
Doelen stellen is heel belangrijk om jezelf te motiveren en de beste resultaten te behalen.

Dan zijn we nu aangekomen bij spieren opbouwen tip nummer 5: Stel doelen! Deze tip is zeker niet onbelangrijk. Hieronder vertellen we je waarom!

Heb jij een sportdoel? Of heb je überhaupt wel eens een doel voor jezelf gesteld?

Mocht je nog nooit een doel voor jezelf gesteld hebben op fitness gebied doe dat dan vandaag nog!

Het is enorm belangrijk om doelen te stellen voor jezelf. Je stapt toch ook niet zomaar in de auto zonder dat je weet wat je eindbestemming is?

Veel mensen starten wel met fitness zonder het stellen van doelen!

De vraag die dan overblijft is wat je wil bereiken? En binnen hoeveel tijd wil je dit doel bereiken? En noem maar op!

Mensen die hun doelen opschrijven hebben namelijk 3 keer zoveel kans om hun doel te bereiken

Team ApolloProtocol

Mijn advies is daarom om altijd doelen te stellen. Hieronder geef ik enkele tips voor het stellen van je eigen doelen.

Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel kilo wil je wegen aan het einde van het jaar?
  • Hoeveel cm omtrek moeten je biceps of borst hebben over 12 weken?
  • Of bijvoorbeeld dat je het sporten minimaal 6 maanden vol wil houden.

Naar mijn mening is doelen stellen enorm belangrijk voor de beste resultaten, evenals het bijhouden van je progressie!

Je kan gratis je progressie bijhouden met de ApolloProtocol Fitness APP. Hier kan je ook gelijk je doelen stellen!

Meer over doelen stellen kan je lezen in onze blog smart doelen stellen.

Laat je ego niet de overhand nemen, spieren opbouwen tip nummer 6!

Te zware gewichten tillen met fitness is niet goed voor spieren opbouwen.
Zwaar trainen is goed, maar zorg altijd voor een correcte uitvoering van de oefening.

De laatste tip die ik je wil geven is om je ego niet de overhand te laten nemen! Hiermee doel ik vooral op het TE zwaar en niet goed trainen. Hieronder zal ik uitleggen wat ik bedoel met je ego niet de overhand laten nemen.

Het eerste jaar in de sportschool willen we vaak zo snel mogelijk spieren opbouwen en ook zo snel mogelijk sterker worden. Dat is natuurlijk leuk, alleen schuilt hierin wel een gevaar! Dit gaat namelijk vaak gepaard met blessures!

Dit komt doordat onze spieren sneller sterker worden dan bijvoorbeeld onze pezen en gewrichten. Hierdoor lopen we door het te snel zwaar tillen al snel blessures op.

Wanneer je dan als beginner met veel te zware gewichten gaat trainen kan het daardoor al snel zijn dat je jezelf overbelast met de kans op blessures. Deze tip geldt overigens ook voor gevorderde en ervaren sporters.

TE zwaar trainen is nooit goed. Het is belangrijker om goed te trainen met correcte uitvoering van de oefeningen, dan dat je te zwaar traint voor je ego en je daarbij ook nog eens een grotere kans op een blessure hebt.

Hieronder geef ik je nog wat tips over dit onderwerp!

Voorkom fitness blessures.

Train je normaal en op correcte wijze dan verklein je de kans op blessures. Deze tip is ontzettend belangrijk!

Want stel je eens voor; Je bent ontzettend gemotiveerd om te sporten, bent al een paar maanden keihard aan het trainen en je hebt ook al behoorlijk resultaat behaald.

En vervolgens loop je een blessure op. Deze blessure brengt je uit de roulatie, wat ervoor zorgt dat je een tijdje thuis moet zitten.

Wanneer je eindelijk hersteld bent van je blessure zijn al je opgebouwde spieren als sneeuw voor de zon verdwenen!

Tip nummer 6 is dan ook om je ego niet de overhand te laten nemen. En dit is een heel belangrijke spieren opbouwen tip!

Focus je hierbij als beginner op een repetitie richting van 12-20 herhalingen per set met een lager gewicht.

Wil je toch weten wat je maximale kracht is dan kun je dat berekenen met de 1 rep max calculator uit onze fitness app. 

Gebruik de mind muscle connection.

Een bijhorende tip is ook om je vooral te focussen op de kwaliteit (uitvoering) van je herhalingen. Gebruik hiervoor de zogenoemde mind muscle connection en ga (zeker als beginner) niet over je grenzen heen.

Het tillen van zware gewichten klinkt stoer en dat vond ik als beginner ook, echter heb ik hierdoor veel blessures opgelopen!

Ga aan de slag met deze tips om spieren op te bouwen!

Man met een gespierde rug.

Dit waren mijn belangrijkste 6 tips voor spieren opbouwen! Ik hoop dat je veel hebt aan de tips en hoop vooral dat je er mee aan de slag gaat.

Met deze 6 meest belangrijke tips voor spieren opbouwen kan je aan de slag gaan om het maximale uit jouw trainingen en fitness avontuur te halen.

De conclusie luidt dan ook om je kennis over fitness en spieren opbouwen te vergroten zodat je steeds beter weet waar je mee bezig bent. Want weet jij wat je moet doen om je doel te behalen, dan is de kans natuurlijk groter dat dit gaat lukken!

Mocht je hulp nodig hebben bij spieren opbouwen kan je altijd onze hulp inschakelen. Wij bieden Online Coaching om je doel te behalen. Een andere goede tip is om de app van ApolloProtocol te downloaden.

Mocht je nog vragen hebben over fitness en maximaal spieren opbouwen dan kan je deze hieronder plaatsen en wij helpen je graag verder!

Bekijk ook de bijhorende video over spieren opbouwen op YouTube.

Download de beste gratis fitness app.
Download gratis de ApolloProtocol Fitness App!

Wil jij de beste gratis fitness app downloaden? Klik dan hier. Je kan de ApolloProtocol fitness app ook gratis downloaden via de Google Playstore of IOS App store.

ApolloProtocol: Feeling good, looking better.