De 5 meest belangrijke tips voor spieren opbouwen

Abonneer en like ons!

We kennen het moment allemaal nog wel. Je loopt de sportschool binnen en ziet al het mooie apparatuur en uiteraard, de ijzerhoek, waar we dumbbells zien liggen van soms wel meer dan 50kg die zo de lucht in gegooid worden door grote gasten die al een lange tijd bezig zijn met spieren opbouwen.

Maar wat zijn nou de 5 meest belangrijke tips voor spieren opbouwen? Daar gaan we het in deze blog over hebben!

De 5 meest belangrijke tips voor spieren opbouwen. Bekijk de video!

Iedereen zegt wat anders… Als kind ben ik ooit de sportschool in gestapt met de droom een goed en gespierd lichaam op te bouwen.

Inmiddels 8 jaar verder heb ik enorm veel tegenstrijdige informatie gehoord als het gaat om bijvoorbeeld spieren opbouwen.

Ik besloot daarom deze blog te schrijven om de 5 meest belangrijke tips voor spieren opbouwen met je te delen.

Tip 1. Laat je ego niet de overhand nemen

Het eerste jaar in de sportschool willen we vaak zo snel mogelijk spieren opbouwen en ook zo snel mogelijk sterker worden. Echter gaat dit vaak gepaard met blessures.

Dit komt omdat onze spieren sneller sterker worden dan bijvoorbeeld onze pezen en gewrichten. Hierdoor lopen we door het te snel zwaar tillen al snel blessures op.

Voorkom blessures

blessure
Een blessure is vervelend en brengt je uit je drive.

Deze blessures brengen je dan uit de roulatie, wat er weer voor zorgt dat je een tijdje thuis moet zitten.

Wanneer je eindelijk weer hersteld bent zijn al je opgebouwde spieren weer als sneeuw voor de zon verdwenen.

Tip nummer 1 is dan ook om je ego niet de overhand te laten nemen en je te focussen op een repetitie richting van 12-20 herhalingen per set.

Wil je jouw maximale kracht berekenen dan kan je dat doen met de 1 rep max calculator uit onze fitness app.  

Gebruik de mind muscle connection

Onze tip is dan ook om je te focussen op de kwaliteit (uitvoering) van je herhalingen, gebruik de zogenoemde mind muscle connection en ga (zeker als beginner) niet over je grenzen heen.

Het tillen van zware gewichten klinkt stoer en dat vond ik als beginner ook, echter heb ik hierdoor veel blessures opgelopen.

Tip 2. Stel doelen

Het is enorm belangrijk om doelen te stellen voor jezelf. Je stapt natuurlijk ook niet zomaar in de auto zonder dat je weet wat je eindbestemming is. Veel mensen starten wel zonder het stellen van doelen in de sportschool.

Stel doelen voor jezelf, bijvoorbeeld;

Hoeveel kilo je wilt wegen aan het einde van het jaar? Of hoeveel cm omtrek moeten je biceps of borst hebben.

Meer over doelen stellen kan je lezen in onze blog smart doelen stellen.

Doelen stellen is enorm belangrijk voor de beste resultaten! Je kan gratis je progressie bijhouden met de ApolloProtocol Fitness APP.

Tip 3. Eet genoeg groente, eiwitten en vetten

Groente is de basis van een goede gezondheid. Vetten zijn belangrijk voor je spieropbouwende hormonen en eiwitten zijn belangrijk als bouwstof van je spieren.

Zorg voor genoeg van deze voedingsstoffen voor maximale spieropbouw.

Gratis gezonde recepten voor het spieren opbouwen kan je vinden in onze fitness app.

Tip 4. Volg een goed fitness schema

Veel mensen denken dat het volgen van een schema niet zo belangrijk is, vooral de gevorderde sporters. Echter zorgt een goed schema voor veel structuur en uitdaging.

Vooral voor beginners is het belangrijk zodat ze fitness gelijk goed aanleren.

Hiervoor hebben wij een enorm goed fitness schema ontwikkeld wat je helpt om blessurevrij te fitnessen met maximale resultaten. Voor gevorderde sporters zijn er niet heel veel goede schema’s te verkrijgen.

Ook hiervoor hebben wij een aantal extreem zware schema ’s ontwikkeld. Daag jezelf uit en start met een goed plan om het maximale uit je trainingen te halen.

Tip 5. Zorg voor genoeg rust

Veel mensen die aan fitness doen vergeten dat rust even belangrijk (al dan niet belangrijker) is dan de training zelf. Wanneer je namelijk niet goed hersteld kan je lichaam niet overcompenseren.

Hierdoor raak je juist in een neerwaartse spiraal en ga je qua resultaten achteruit. Goede rust realiseer je door;

  • Genoeg te slapen
  • Niet te vaak per week te trainen
  • Genoeg herstelvoeding te consumeren

Ga aan de slag met deze tips om spieren op te bouwen!

Met deze 5 meest belangrijke tips voor spieren opbouwen kan je aan de slag gaan om het maximale uit jouw trainingen en fitness avontuur te halen.

Mocht je nog vragen hebben over fitness en maximaal spieren opbouwen dan kan je deze hieronder plaatsen en wij helpen je graag verder!

Bekijk ook de bijhorende video op YouTube. Klik hier