Gezond eten met deze 5 tips

Abonneer en like ons!

Vind jij het moeilijk om gezond te eten? Wij begrijpen dat en je bent zeker niet de enige!

Gezond eten is iets wat ons in dit huidige decennia steeds moeilijker wordt gemaakt.

We worden doodgegooid met allerlei soorten diëten, controversiële argumenten en de voedselindustrie speelt er venijnig op in. Zo krijgt om de tijd een bepaald type voeding de schuld van onze ongezonde samenleving.

Eerst is het vet, dan zijn het de suikers en nu is het vlees weer ongezond…

Hierdoor ontstaat natuurlijk de volgende vraag bij de consument: ‘’ Wat is nou gezond eten om te eten?’’. Die vraag gaan we in deze blog beantwoorden.

Gezond eten begint bij een goede basis

Ieder mens is verschillend, er is daarom geen eetpatroon wat aansluit op de behoeftes van iedereen.

Zo spelen genen, het spijsverteringssysteem, de hormonale balans, allergieën en nog een aantal andere processen een rol bij het kunnen bepalen wat optimaal is voor jou.

Wel heeft iedereen een bepaalde basisbehoefte qua gezond eten, hier gaan we het nu over hebben.

Hieronder vind je 5 tips om de basis te leggen van een gezonder eetpatroon met gezonde voeding, oftewel de basis voor gezond eten!

Tip 1. Eet veel groente

Groente is gezond eten

Het klinkt heel logisch, en dat is het ook. Toch eten heel veel mensen veel te weinig groente! Genoeg groente eten is belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen, wat erg belangrijk is voor de gezondheid van je darmflora.

Een gezonde darmflora is onontbeerlijk voor een goede gezondheid, maar liefst 22% van de Nederlandse bevolking heeft namelijk chronische darmklachten.

Te weinig voedingsvezels door het te weinig eten van groente speelt daar een grote rol in!

Eet dus dagelijks veel groente!

Tip 2. Voldoende water drinken

Water drinken afvallen
Genoeg water drinken is belangrijk voor de gezondheid.

Water drinken is de primaire levensbehoefte nummer één.

We bestaan voor maar liefst 75% uit water en ons bloed zelfs voor 92%. Het drinken van voldoende water moet daarom onderdeel zijn van jou gezonde levenspatroon.

Verder is het belangrijk om te weten dat we menselijke dorstsignalen veelal verkeerd hebben geëtiketteerd, we zijn ze een ziektebeeld gaan noemen.

Vaak zijn deze klachten simpel te verhelpen door meer water te drinken!

Je kan een gratis water drink app gebruiken om bij te houden of je genoeg water drinkt.

Tip 3. Eet niet de hele dag door

Wat tegenwoordig ook heel trending is, is het onderbroken vasten. Dit is met een reden, het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat het zeer gezond is en ook enorm goed werkt om vet te verliezen!

Het zorgt er namelijk voor dat je niet de gehele dag aan het eten bent.

Wanneer je eet maakt je lichaam spijsverteringsenzymen en hormonen aan zoals bijvoorbeeld insuline. Insuline is nodig om onze voeding de cellen binnen te krijgen.

De constante belasting van het aanmaken van insuline zorgt ervoor dat we geen vet kunnen verbranden.

Wanneer insuline namelijk hoog is, kan er geen vet verbrand worden.

Probeer daarom je ontbijt een paar uur later te eten en je laatste maaltijd om bijvoorbeeld 8 uur ‘s avonds. Wil je meer tips over het toepassen van vasten? Neem dan contact met ons op.

Tip 4. Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zorgen ervoor dat je enorm verzadigd bent. Daarnaast is het voor je lichaam extreem inefficiënt om eiwitten om te zetten in lichaamsvet.

Dit gebeurt dan ook bijna nooit, want je lichaam is niet graag inefficiënt.

Het kost je lichaam namelijk al heel veel energie om eiwitten te converteren in lichaamsvet, 5 tot 30 keer zoveel energie als het converteren van vet of koolhydraten.

Daarnaast heeft het eten van voldoende eiwitten nog vele voordelen en functies in het lichaam.

Tip 5. Eet voldoende gezonde vetten

Gezonde vetten zijn enorm belangrijk voor een goede gezondheid en voor het verbranden van lichaamsvet.

In een onderzoek naar de effecten van een dieet hoog in vet, in vergelijking met een dieet hoog in koolhydraten, waren de resultaten adembenemend.

gezond eten avocado gesneden op bord
Avocado bevat veel vet maar valt onder gezond eten

Het dieet hoog in vet zorgde er namelijk automatisch voor dat deze groep gemiddeld 300kcal per dag extra ging verbranden! (1)

Gezonde vetten haal je uit omega 3 rijke wilde vis, omega 3 gevoerde eieren, noten, avocado’s en ga zo maar door.

Wees dus niet bang voor vetten uit voeding, ook niet voor verzadigd vet!

Lang werd gedacht dat dit slecht was voor de gezondheid en dat het zorgde voor een verhoging van de cholesterol. Inmiddels is aangetoond dat dit niet klopt, cholesterol is zelfs enorm belangrijk voor een goede gezondheid!

Hierover vertellen we je binnenkort meer in een blog over cholesterol.

Gezond leren eten doe je in stappen!

SMART doelen stellen stap voor stap gezond leren eten

Het is belangrijk om te begrijpen dat wanneer je gezonder wilt gaan eten vanwege gezondheidsredenen, of omdat je wilt afvallen, dat je dit stap voor stap doet en niet van de hak op te tak springt.

Dit is mentaal onverantwoord en leidt vaak tot falen.

Wat je wilt is je levensstijl op lange termijn veranderen, dus dat je het daadwerkelijk volhoud. En niet met een crashdieet wat je uiteindelijk alleen maar verder van huis brengt.

Meer tips en tricks voor je gezondheid zal je vinden in de volgende blog.

Laat een reactie achter met vragen en deel deze blog met je dierbaren om iedereen te helpen met het bereiken van zijn of haar gezondheidsdoelen.

Heb je hulp nodig bij het bereiken van je doel? Onze AP Coaches werken op basis van de meest recente wetenschap als het gaat om voeding en gezondheid en helpen je graag bij het bereiken van je doelen.

Wetenschappelijke referenties:

(1) Ebbeling CB, Swain JF, Feldman HA, et al. Effects of dietary composition on energy expenditure during weight-loss maintenance. JAMA. 2012 Jun 27;307(24):2627–34.” DOI: 10.1001/jama.2012.6607