De nummer 1 manier om hardnekkige spieren te laten groeien

Abonneer en like ons!

De mind muscle connection

De mind muscle connection, ook wel bekend als de ”MMC” .

Maar wat betekent deze mind muscle connection nou eigenlijk precies?

Misschien heb je er ooit van gehoord, of gebruik je het zelf al? Simpel gezegd houdt dit in dat je focust op het gebruiken en aanspannen van de spier(en) die je bij een bepaalde oefening traint.

Doe je een oefening voor de Biceps? Span dan extra goed je Biceps aan en focus tijdens de beweging op het gebruiken van deze spier. Voor de borstspieren en alle andere spieren geldt precies hetzelfde!

In deze blog gaan we dieper in op de theorie en waarom het belangrijk is om een goede mind muscle connection te krijgen.

Hoe werken spieren?

Zoals je waarschijnlijk weet wordt elke beweging van het lichaam aangestuurd door de hersenen. De eerste stap die plaatsvindt bij contractie (het aanspannen) van de spieren is dan dus ook dat je hersenen een signaal sturen richting de spieren dat de spieren samen moeten trekken.

Laten we de complexe wetenschap hiervan achterwege laten en het in een simpele taal uitleggen:

Deze zogenoemde signalen worden doorgegeven door middel van het centrale zenuwstelsel die verbonden staat met spier en brein.

Dit wordt gedaan door een speciaal chemisch stofje (een neurotransmitter) oftewel degene die doorgeeft dat er samengetrokken moet worden. Door deze verbinding te verbeteren worden er meer spieren gerekruteerd (aangesproken tot samentrekken).

Door meer spiervezels aan te spreken tot samentrekken krijg je dus ook meer spier/- groei omdat meer spiervezels worden geactiveerd en gebruikt.

En dat is dus hetgeen wat erg belangrijk is om te verbeteren; het creëren van een goede mind muscle connection.

Waarom is dit dan zo lastig en doet je lichaam dit niet automatisch?

Dat komt omdat je lichaam niet specifieke spieren kent, maar alleen bewegingen. En dat is erg belangrijk om te weten.

Dat betekent dus dat wanneer jij bijvoorbeeld met het kuiten trainen een calf raise doet, je lichaam zich focust op het doen van de beweging en het daarbij gebruik maakt van alle spieren en pezen die het kent om de beweging te doen.

En hier ligt dan ook het grote probleem van de meeste mensen die moeite hebben met het laten groeien van een bepaalde spier(groep).

Namelijk een slechte mind muscle connection met de betreffende spieren!

Neem bijvoorbeeld calf raises, veel mensen gebruiken hier voornamelijk hun bovenbenen en het veren van de achillespees.

Maar niet de spieren die gebruikt zouden moeten worden.

Als jij dit probleem herkent bij jezelf, focus dan op het ontwikkelen van een betere mind muscle connection, dit kan namelijk de spieren activeren en aanzetten tot groei!

Als jij net als velen moeite hebt met het laten groeien van je kuiten hebben wij daarvoor een wetenschappelijk gebaseerd kuiten groei schema voor gemaakt.

Het belang van de mmc in een fitness schema.

Een goede mind muscle connection is belangrijk om verschillende redenen;

  • Je kan de gewilde spieren laten groeien in plaats van dat je andere spieren het werk laat doen. Je kunt dus echt de focus leggen op de spieren die je wilt laten groeien.
  • Je kan een disbalans uit het lichaam verhelpen door je te focussen op het recht trainen van de spieren. Eén kant kan bijvoorbeeld sterker zijn dan de andere kant en hier moet je je dan ook extra op te focussen.

Wij raden je dan ook sterk aan om aan de slag te gaan met het verbeteren van jouw mind muscle connection!

Focus je tijdens de oefeningen goed op de spieren die je gebruikt en je zal zien dat het zijn vruchten af zal werpen.

Meer lezen over andere belangrijke elementen kan je lezen in onze blog 7 belangrijke trainingsprincipes die je moet hebben in je fitness schema.

Mocht je vragen hebben over de MMC, neem dan contact op met ons op en we helpen je graag verder.