Pijn in onderrug? 5 tips om het op te lossen.

Abonneer en like ons!

Rugpijn is tegenwoordig een groot probleem geworden in de samenleving. Inmiddels heeft ruim 25 tot 30 procent van de bevolking nek- of rugklachten. En misschien heb jij er ook wel (eens) last van?

Pijn in de onderrug is hier onderdeel van en is ook een veel voorkomend probleem. Het is een heel vervelende pijn die constant kan aanhouden. Dit kan er zelfs toe leiden dat je werk en leven er enorm onder kunnen lijden.

Je pijn in onderrug is na het lezen van deze blog hopelijk verleden tijd. In deze blog gaan we het hebben over 5 tips om je pijn in de onderrug te verhelpen. Weg met je rugpijn!

We beginnen de blog met mogelijke oorzaken van rugpijn, zoals het aanhouden van een verkeerde houding en verkeerd tillen.

Vervolgens vertellen we je dus meerdere tips om rugpijn te verhelpen.

5 tips om je pijn in de onderrug te verhelpen. Bekijk de video!

Rugpijn uitgelegd

Het hebben van rugpijn kan veel oorzaken hebben. Rugpijn kan ontstaan doordat je bijvoorbeeld een verkeerde beweging hebt gemaakt of doordat je iets hebt getild dat eigenlijk te zwaar was. Je rug is hierdoor overbelast geraakt waardoor je rugpijn hebt.

Naast dat het hebben van rugpijn veel verschillende oorzaken kan hebben zijn er ook verschillende soorten rugpijn. Ook kan de ernst van de pijn in de rug nogal verschillen.

De verschillende soorten rugpijn kunnen worden onderverdeel in drie categorieën, namelijk in acute rugpijn, subacute rugpijn en chronische rugpijn.

Hieronder gaan we kort in op verschillende soorten rugpijn.

  • Chronische rugpijn. Dit zijn aanhoudende rugklachten die niet verdwijnen. Rugpijn dat meer dan 12 weken aanhoudt wordt geschaard onder de categorie chronische rugklachten.
  • Hernia is je rug. Een hernia is een heel bekend rugprobleem. Een hernia komt voort uit een probleem in een tussenwervelschijf. Dit kan op de zenuwen gaan drukken waardoor dit klachten veroorzaakt.
  • Spit rugpijn. Spit rugpijn is een vorm van acute spierpijn en is een veel voorkomende vorm. Deze vorm van rugpijn komt vaak door overbelasting, te zwaar tillen en ongetraind zwaar werk verrichten.
  • Slijtage. Slijtage is ook een veel voorkomende vorm van rugpijn.

Rugpijn verhelpen met deze 5 tips

Voorkom rugpijn met sterke rugspieren.
Voorkom rugpijn met sterke rugspieren.

Naast dat het hebben van rugpijn veel verschillende oorzaken kan hebben zijn er ook verschillende soorten rugpijn. Ook kan de ernst van de pijn in de rug nogal verschillen. De verschillende soorten rugpijn kunnen worden onderverdeel in drie categorieën, namelijk in acute rugpijn, subacute rugpijn en chronische rugpijn.

Hieronder gaan we kort in op verschillende soorten rugpijn.

Verkorte spieren oorzaak van rugpijn

Verkorte spieren zijn tegenwoordig een belangrijke oorzaak van rugpijn en vooral pijn in de onderrug. Door onze zittende leefstijl gaat een spier zoals de iliopsoas (heupheffer) verkorten. Omdat we tegenwoordig lang en veel zitten zorgt dit voor een constante verkorting.

Als je vervolgens weer recht op gaat staan is deze spier nog steeds verkort, waardoor hij simpel gezegd aan je rug trekt en er zo voor kan zorgen dat je rugpijn krijgt.

Om dit te verhelpen kan je oefeningen doen om de psoas lichtelijk op te rekken en er zo voor te zorgen dat die weer op lengte komt.

Pijn in onderrug door stress

Ook stress geeft als reactie dat de psoas samentrekt. Door de constante stress die veel mensen ondervinden, plus de zittende leefstijl wordt de psoas nog korter.

Zoals je eerder al gelezen hebt zorgt dit voor rugproblemen. Daarnaast zorgt stress ook voor veel meer spierspanning in de andere rugspieren.

Om pijn in onderrug te verhelpen is het daarom belangrijk stress te verminderen.

Buikspieren zijn niet sterk genoeg

De oorzaak van onze slappe buikspieren ligt ook weer in de zittende leefstijl. Tijdens het zitten valt de spanning weg van onze buikspieren en komt de volledige spanning op onze onderrug.

Deze wordt uiteindelijk overbelast en waardoor je onderrugpijn krijgt. Om de onderrugpijn te verhelpen dien je een aantal keer in de week je buikspieren goed te trainen.

Gebruik het Buikspieren E-book

Let wel op! Crunches (sit-ups) op de grond werken averechts en kunnen zelfs belastend zijn, veel mensen voeren ze namelijk verkeerd uit! Daarnaast zijn er veel effectievere buikspier workouts die kort zijn maar zeer efficiënt.

Hiervoor hebben wij het buikspieren E-book ontwikkeld, onze cliënten maken meerdere malen per week gebruik van de oefeningen die hier instaan om hun buikspieren te versterken.

Pijn in onderrug door verkeerde houding

pijn in onderrug door verkeerde houding man
Pijn in onderrug komt vaak door verkeerde houding

Veel mensen hebben een disbalans in hun kinetische ketting. De kinetische ketting is een belangrijk gegeven om een disbalans in de HMS (human movement system) te herkennen en ook aan te pakken.

Wanneer er namelijk ergens in de ketting een disbalans zit kan dit het gehele bewegingsapparaat aantasten (zie foto hieronder).

‘A chain is only as strong as its weakest link’

‘A chain is only as strong as its weakest link’
disbalans lichaam veroorzaakt pijn in onderrug

Zo kan een probleem in de enkels ervoor zorgen dat er problemen in de rug of nek ontstaan door compensatie van het lichaam. Heb je het idee dat jouw houding niet goed is dan raden we je aan contact op te nemen met een specialist die dit kan onderzoeken.

Tekort aan vitamines

Net als voor alle andere processen in het lichaam zijn vitamines zeer belangrijk, zo ook voor bijvoorbeeld de zenuwen. Er lopen veel zenuwen door de ruggenwervel.

Een tekort aan belangrijke vitamines zoals B12 of B6 kan gepaard gaan met pijn in de zenuwen die je voelt in bijvoorbeeld de onderrug.

Zorg er dus voor dat je altijd genoeg vitamines binnenkrijgt, veel mensen hebben namelijk een tekort aan vele verschillende vitamines!

Een goed eetschema wat afgestemd is op deze belangrijke nutriënten is dan ook heel belangrijk!

Met deze tips kan je pijn in onderrug verhelpen.

Om de onderrug pijn te verhelpen kan je de tips afgaan als een checklist. Probeer en kijk wat voor jou werkt om er weer voor te zorgen dat je weer optimaal door het leven kan gaan.

Niemand verdient het om met pijn door het leven te moeten gaan! Mocht je na deze tips nog steeds hulp nodig hebben kan je altijd contact opnemen met ons team van specialisten.

Deel deze blog om anderen ook te helpen van de pijn in onderrug af te komen. Bekijk ook de bijhorende video op YouTube over Pijn in onderrug.