Suikervrij eten, kan dat? | 80% van producten bevat toegevoegde suiker!

Abonneer en like ons!

Suikervrij eten is moeilijk. Want in ruim 80% van alle producten in onze supermarkten zit toegevoegde suiker. Maar, toch is suikervrij eten niet onmogelijk!

Daar gaan we het over hebben in deze blog. We beginnen met handige tips om zo suikervrij mogelijk te eten, gevolgd door een lijst met suikervrije producten.

Daarna vertellen we je meer over waarom suikervrij eten zo lastig is.

Lees snel verder!

Suikervrij eten tips.

Hierboven staan vier belangrijke tips voor suikervrij eten.

Suikervrij eten is tegenwoordig heel lastig en daarom hebben we een aantal handige tips om suikervrij te eten.

Wij raden aan om onderstaande tips zoveel mogelijk toe te passen in het dagelijks leven. De tips hieronder vormen mede de basis van een gezond eetpatroon.

 • Tip nummer 1: Weet welke producten (veel)(toevoegde) suiker en/ of koolhydraten bevatten.

  Ten eerste is het belangrijk om goed te weten welke producten suikers bevatten. Want wanneer je dit weet dan weet je beter welke producten suikervrij zijn.

  Daarom raden we je aan om een keer naar de supermarkt te gaan en de labels te lezen van de producten die je normaal gesproken koopt.

  Je zal zien dat je hier een hoop van kan leren! Om nog meer te leren over dit onderwerp kun je ook onze blog waar zitten veel koolhydraten in lezen.
 • Tip nummer 2: Let op met ‘suikervrije producten’.

  Tegenwoordig zijn er steeds meer suikervrije producten verkrijgbaar. Suikervrije cola, suikervrije koekjes, suikervrije snoepjes, suikervrije dressing en noem maar op.

  Let goed op bij deze producten! Dat ze suikervrij zijn wil niet zeggen dat deze producten gezonder zijn of je niet dik maken.

  Ter vervanging van de suikers worden er namelijk vaak andere stoffen en ingrediënten toegevoegd. En helaas kunnen deze toevoegingen net zo ongezond en dik-makend zijn als suiker!

  Ons advies is daarom om vooral minder gefabriceerde producten te eten of drinken. Hoe je dat doet lees je bij tip 3 en 4.
 • Tip nummer 3: Blijf dicht bij de natuur, ga voor natuurlijke producten.

  Alle producten die natuurlijk zijn bevatten geen toegevoegde suikers. Mogelijk alleen natuurlijke suikers, zoals bijvoorbeeld in fruit.

  En die zijn een stuk beter voor je dan de toegevoegde suikers! Daarnaast bevatten natuurlijke producten veel meer gezonde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.

  Blijf daarom dicht bij de natuur en ga bijvoorbeeld voor noten, groente, vis, vlees, fruit en ga zo maar door.

  Meer producten die je zou kunnen eten kun je vinden onder tip 4 bij het kopje suikervrije producten.
 • Tip nummer 4: Eet veel groente, gezonde vetten en eiwitten.

  De laatste suikervrij eten tip die we je willen geven is om veel groente, gezonde vetten en eiwitten te eten.

  Dit is ook wat wij onze Online Coaching cliënten adviseren. Wij adviseren bijvoorbeeld altijd veel groente te eten, omdat groente veel essentiële voedingsstoffen bevatten.

  Eigenlijk raden we je aan om gevarieerd te eten en veel gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Wil je meer lezen over gezond eten en een gezond eetpatroon lees dan onze blog Gezond eten? 5 tips als basis voor een gezond eetpatroon!.

Suikervrije producten.

Groente hoort in ieder dieet.
Suikervrij producten, zijn die er nog? Wil je suikervrij eten dan mag groente niet ontbreken. Lees hieronder meer.

Zoals we net hebben aangegeven kun je beter niet gaan voor gefabriceerde ‘suikervrije’ producten en kan je beter kiezen voor natuurlijk voedsel.

Daarom vind je hieronder een lijst van natuurlijke suikervrije productgroepen:

 • Groente – Wil je ‘suikervrij’ eten? Dan moet je eigenlijk altijd veel groente eten! En het liefst zo gevarieerd mogelijk.

  Groente mag niet ontbreken in een gezond dieet. Groente bevat een kleine hoeveelheid natuurlijke suiker, maar zit verder natuurlijk boordevol gezonde voedingsstoffen zoals vezels en vitamines.

  Ga bijvoorbeeld voor spinazie, bloemkool, broccoli, courgette, paprika, wortels, boerenkool, sla, spruitjes en noem maar op!
 • Vlees, vis en andere producten uit de zee – Het is aan te raden om regelmatig vlees en visproducten te eten als je suikervrij wil eten.

  Deze producten zijn voedzaam en bevatten veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen.

  Eigenlijk kan je vrijwel alle soorten vlees en vis eten. Het voordeel van vis is dat vis ook nog veel gezonde vetten bevat.

  Visproducten moet je dus zeker niet overslaan! Denk aan zalm, makreel, tongfilet en kabeljauw. Maar ook aan garnalen en mosselen.

  Let wel op! Bekijk ook bij vis en vleesproducten de labels op de verpakking zodat je weet welke voedingsstoffen het bevat.

  Wil je meer weten over vetten dan kunnen je onze blog over vetten lezen.
 • Noten, zaden, bonen en peulvruchten – Vrijwel alle noten, zaden, bonen en peulvruchten zijn ontzettend gezond en mogen niet ontbreken in een suikervrij dieet.

  Deze producten bevatten veel gezonde voedingsstoffen en we raden je aan om lekker te variëren met deze producten. Voorbeelden zijn:

  Walnoten, amandelen, paranoten, cashewnoten, chia-zaad, lijnzaad, sesamzaad, pompoenpitten, linzen, kikkererwten, kidneybonen, tuinbonen, zwarte bonen en veel meer!
 • Kruiden en specerijen – Kruiden en specerijen zijn de perfecte aanvulling op een gezond dieet. Sommige kruiden zijn ontzettend gezond en goed voor je!

  Denk aan kaneel, kurkuma, kamille, peterselie, rozemarijn, oregano, basilicum en ga zo maar door.

  Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van kruiden raden we je aan via internet meer informatie op te zoeken of neem contact op met ons.
 • Fruit (natuurlijke suikers) – De laatste categorie is fruit. Wij raden zeker aan om fruit te eten omdat er vitaminen inzitten. Maar let wel op!

  Fruit is niet suikervrij. Fruit bevat natuurlijke suikers. Dit betekent dat je van fruit dik kunt worden als je er te veel van eet.

  Eet fruit daarom vooral met mate. Daarnaast bevat niet alle fruit evenveel suiker. Dit verschilt namelijk per product.

  Wil je meer over de suikers in fruit weten dan kun je onze blog over fruit lezen.
 • Overige producten Verder zijn er nog tal van andere suikervrije producten die je kan eten en die goed zijn voor je gezondheid.

  Denk bijvoorbeeld aan olijfolie, eieren en tofu.

Gefabriceerde suikervrije producten.

Gefabriceerde suikervrije producten zijn er in overvloed.
Tegenwoordig zijn er steeds meer suikervrije producten! Goed, maar let ook hier goed op.

Natuurlijk zijn er ook geproduceerde suikervrije producten die beter en gezonder zijn dan de normale – suiker bevattende – variant.

Wil je hier meer over weten dan raden we je aan om op internet opzoek te gaan naar gezonde producten die je kunt gebruiken ter vervanging van suikerhoudende producten.

We hebben wel een belangrijke tip voor je: neem niet alles op internet voor waarheid aan! Denk eerst goed na of het waar is wat je tegenkomt en zorg ervoor dat je altijd goed de productlabels leest.

Dan gaan we je nu uitgebreid uitleggen waarom suikervrij eten tegenwoordig zo moeilijk is.

Waarom is suikervrij eten zo moeilijk?

Suikervrij eten wordt ons moeilijk gemaakt.
Suikervrij een is moeilijk omdat veel producten toegevoegde suikers bevatten.

Er is een belangrijke reden waarom suikervrij eten zó lastig is. Dat komt simpelweg doordat heel veel producten in de supermarkt toegevoegde suikers bevatten.

En dan hebben we het nog niet eens over de koekjes, snoepjes, frisdranken en alle andere producten waarvan we weten dat ze rijk zijn aan suikers. Dan hebben we het vooral over de ‘zogeheten’ verborgen suikers!

De naam zegt het al ‘verborgen suikers’. Dit zijn producten die (veel) suikers bevatten maar waarvan de meeste mensen het niet weten.

En juist deze producten dragen bij aan het steeds groter wordende probleem dat we met z’n alle te zwaar worden. Of zelfs obesitas hebben!

Koek, snoep, frisdrank en vruchtensappen bevatten veel suikers.

Wil je suikervrij eten dan is eigenlijk de eerste stap om deze groep producten zo veel mogelijk te vermijden (koek, snoep, frisdrank en vruchtensappen).  

Het grote voordeel van deze producten is dat we weten dat ze ongezond zijn. Hierdoor zijn we ervan bewust ongezond bezig te zijn wanneer we deze producten eten.

Het tegenovergestelde geldt voor de verborgen suikers.

Verborgen suikers in voeding.

De groep ‘verborgen suikers’ is juist wat het lastig maakt om suikervrij te eten en gezond bezig te zijn. Dit zijn dus de producten waarvan de meeste mensen niet weten dat ze ongezond zijn.

Goede voorbeelden van producten met verborgen suikers zijn:

 • Vruchtensappen – bijvoorbeeld Appelsap. Appelsap bevat makkelijk 5 tot 6 klontjes suiker.
 • Vitaminewaters – bevatten een andere vorm van suiker, namelijk fructose. Ook dat is niet goed en is absoluut niet gezond.
 • Wok sauzen – veel wok sauzen zijn ook rijk aan suikers. Sommige wok sauzen bevatten makkelijk 15 gram suikers.

Dit zijn zo maar wat voorbeelden van producten die veel suiker bevatten. Wil je weten welke producten nog meer rijk zijn aan suiker of koolhydraten?

Lees dan onze blog waar zitten koolhydraten in.

Conclusie: suikerloos eten is niet onmogelijk!

Dit was alweer het eind van deze blog. En zoals je kan lezen is suikervrij eten moeilijk, maar niet onmogelijk.

Wil je echt suikervrij eten dan vereist dat enige discipline. Je moet namelijk een hele hoop producten laten staan! En dat kan lastig zijn.

Daarom kan het soms beter zijn om koolhydraatarm te eten, je moet het namelijk wel vol kunnen houden.

Maar dat terzijde. We willen je nogmaals aanraden om ook onze blog waar zitten koolhydraten in en onze blog over gezond eten te lezen.

Andere interessante blogs zijn:

Mocht je nog ergens vragen over hebben kun je altijd contact met ons opnemen.

Veel succes met suikervrij (en gezond) eten!

Bestel online coaching
Bestel Online Coaching van ApolloProtocol om de beste fitness resultaten te behalen.

Hulp nodig met gezond eten? Of wil je een suikervrij voedingsschema? Bestel dan Online Coaching van ApolloProtocol of bestel een persoonlijk voedingsschema (suikervrij).

Feeling Good, Looking better.
www.apolloprotocol.com