Is diepvriesfruit gezond? De verschillen met vers fruit & 3 lekkere diepvriesfruit recepten!

Abonneer en like ons!

Je hebt vast weleens diepvriesfruit gebruikt. Bijvoorbeeld voor in je smoothie of om coulis (gekookt fruit) mee te maken. Of gewoon lekker als een koude snack, bijvoorbeeld in de zomer.

Heb je je toen ook niet eens afgevraagd of vers fruit beter is dan diepvriesfruit? Ik wel! En daarom ben ik op onderzoek uitgegaan.

Ik deze blog leg ik de verschillen uit tussen ‘normaal’ fruit en diepvriesfruit. Ook geef ik antwoord op de vraag of diepvriesfruit gezond is en geef ik een aantal lekkere recepten die je zeker moet uitproberen!

Wat is de reden voor diepvriesfruit?

Waarom is diepvriesfruit gezond.
Diepvriesfruit kent meerdere voordelen, waaronder een lange houdbaarheid.

Ik zal je eerst vertellen waarom diepvriesfruit überhaupt bestaat, hier zijn namelijk verschillende redenen voor.

In de laatste jaren is er in Europa steeds meer vraag gekomen naar diepvriesgroente- en fruit. Dit komt door de groeiende behoefte vanuit consumenten om zowel gezond als gemakkelijk eten te bereiden.

En laat diepvriesfruit nou gemakkelijk zijn, en natuurlijk ook als gezond worden bestempeld. Dit is één van de redenen voor het ontstaan van diepvriesfruit.

Een andere reden is de lange houdbaarheid. Het bevriezen van groente en fruit verlengt de houdbaarheid van deze producten en behoudt grotendeels de smaak en voedingswaarde.

Ook wordt bevroren fruit geïmporteerd om verder verwerkt te worden tot bijvoorbeeld sappen, ijs en lekkere smoothies.

Diepvriesfruit of vers fruit?

Een stuk vers fruit is natuurlijk hartstikke lekker, echter zit er ook wel een nadeel aan: het is een stuk duurder dan diepvriesfruit en bederft ook redelijk snel.

Dit zijn twee redenen waarom mensen kiezen voor diepvriesfruit. Maar de vraag blijft; is diepvriesfruit wel net zo gezond als vers fruit?

Gelukkig hebben we goed nieuws! Volgens onderzoekers van de universiteit van Georgia zitten er net zo veel vitamines in diepvriesfruit als in vers fruit.

Bevroren fruit wordt namelijk geplukt op het moment dat de vrucht op z’n rijpst is. Daarna wordt het ingevroren en verpakt onder een stikstofatmosfeer. Dit helpt om voedingsstoffen te behouden die normaal worden afgebroken door zuurstof.

Lees hieronder meer over hoe gezond diepvries fruit is.

Voedingswaarden diepvriesfruit

De belangrijkste vraag blijft toch of diepvriesfruit even gezond of gezonder is dan vers fruit.

Om hier antwoord op te geven hebben de onderzoekers van de universiteit van Georgia ongeveer twee jaar lang de voedingswaarden van verschillende soorten fruit uit de vriezer geanalyseerd.

De gegevens die hieruit voortkwamen werden vervolgens vergeleken met de voedingswaarden van vers fruit. Hieruit bleek dat de voedingswaarden van diepvriesfruit en vers fruit over het algemeen overeen kwamen.

Sterker nog: er waren een aantal soorten diepvriesfruit dat meer vitamines bevatte dan vers fruit!  

Voorbeelden van fruit die bevroren beter zijn dan vers:

 • Aardbeien uit de vriezer bevatten 36% meer bètacaroteen dan verse aardbeien. Dit heeft een belangrijke functie als provitamine A en antioxidant. Verder beschermt het de huid tegen UV-schade.
 • Bessen uit de vriezer bevatten meer vitamine C dan verse bessen. Dit is onder andere goed voor je weerstand, tanden, huid en botten.

Hoe komt het dat sommige soorten diepvriesfruit “verser” zijn dan vers fruit?

Vers fruit is eigenlijk gewoon minder vers dan bevroren fruit. Dat klinkt misschien gek, maar het is echt waar.

Vers fruit heeft namelijk een vrij groot proces. Het moet eerst worden geplukt, daarna wordt het gewassen en moet het verpakt worden om vervolgens naar de winkel te worden vervoerd.

Het fruit zal er vervolgens nog wel even liggen, voordat het wordt gekocht door een consument.

Een vrij lang proces dus! En tijdens dit proces zullen er helaas ook bepaalde voedingswaarden verloren gaan.

Waarom fruit eten?

Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

Fruit eten is dus heel belangrijk! De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is om 200 gram fruit te eten per dag.

Ons advies om om niet iedere dag hetzelfde soort fruit te eten, maar om lekker af te wisselen door telkens andere soorten fruit te eten. Dit doe je omdat je dan telkens andere voedingsstoffen naar binnen krijgt die je nodig hebt!

Mocht je meer willen weten over fruit. Lees dan de blog: Alles wat je moet weten over fruit.

Recepten met diepvriesfruit.

Je weet inmiddels dat diepvriesfruit ‘gewoon’ gezond voor je is dus ga ik nu verder met enkele lekkere recepten met diepvriesfruit!

Weet jij ook een lekker recept laat het dan gerust weten in de comments!

Yoghurtijs met fruit

Een heerlijk recept voor het dessert, ook heerlijk in de zomer!

Yoghurt ijs gemaakt van diepvries fruit
Heerlijk zelfgemaakte yoghurt ijs gemaakt van ‘vers’ diepvriesfruit. Lekker hoor!

Ingrediënten:

 • 250 ml yoghurt (Griekse yoghurt is een aanrader) 
 • 250 gr diepvriesfruit naar keuze
 • Scheutje honing of agavesiroop
 • Eventueel een scheutje limonade voor wat extra smaak

Bereiding:
Doe het diepvriesfruit in een blender en schep er 250 gram yoghurt bij. Laat de blender vervolgens draaien op de laagste stand en verhoog het af en toe met een standje (sommige blenders hebben een dessert stand. Mocht je die stand hebben, gebruik dan de dessertstand).

Je wilt het ijs natuurlijk lekker romig en dik hebben, dus laat de blender vooral niet te lang draaien. Check af en toe of het ijs de structuur heeft zoals jij het wilt.

Wanneer al het diepvriesfruit is gemalen, is het zelfgemaakte yoghurtijs klaar.

Mocht je het ijs iets zoeter willen, voeg dan een scheutje honing, agavesiroop of limonade toe aan het ijs.

Vruchtencoulis (dessertsaus)

Vruchtencoulis kan ook worden gemaakt met diepvriesfruit. Coulis is simpelweg dessertsaus gemaakt van fruit. Zie foto hieronder.

Fruit coulis
Diepvriesfruit is ook uitermate geschikt om vruchten coulis (dessertsaus) mee te maken.

Ingrediënten:

 • 250 gr diepvriesfruit naar keuze
 • Citroensap
 • 75 gr suiker

Bereiding:
Doe het diepvriesfruit, citroensap en suiker in een kleine pan en kook dit op middelhoog vuur tot het fruit een moes is.

Haal daarna het sap door een zeef en vergeet niet de puree aan de onderkant van de zeef toe te voegen aan het gezeefde vocht. Laat de vruchtenkoelie daarna afkoelen… en klaar!

Vruchtencoulis kun je goed afdekt voor 4 dagen bewaren in de koelkast.

De mooie vruchtencoulis die je hebt gemaakt, smaakt heerlijk over ijs, yoghurt of kwark. Ook is het onmisbaar bij een panna cotta of een lekkere cheesecake/kwarktaart.

Bosvruchten smoothie

Het laatste recept dat ik met je deel is een heerlijke bosvruchten smoothie.

Diepvriesfruit smoothie
Heerlijke bosvruchten smoothie gemaakt van diepvriesfruit. Hmm!

Ingrediënten:

 • 100 gr blauwe bessen uit de diepvries
 • 100 gr frambozen en/of aardbeien uit de diepvries
 • Een halve banaan
 • 150 ml yoghurt naar keuze
 • Scheutje citroensap
 • 1 eetlepel honing

Bereiding:
Doe al deze ingrediënten in een blender en laat de blender vervolgens draaien op een normale stand tot het diepvriesfruit helemaal gemalen is. Kijk daarna of de smoothie de structuur heeft wat jij zou willen. Wanneer de structuur naar wens is ben je klaar.

Schenk de smoothie vervolgens in een glas en garneer eventueel met nog meer fruit en/of lijnzaad.

Ben je eigenlijk niet echt een vruchten smoothie persoon, maar meer iemand die houdt van groente smoothies? Lees dan de blog: Zijn groente smoothies gezond? + 4 heerlijke groente smoothie recepten.

In deze blog staat veel informatie over de voordelen van groente smoothies, tips om af te vallen met groente smoothies en 4 heerlijke groente smoothie recepten. Zeker een leuke blog om te lezen!

Conclusie; is diepvries fruit gezond? Ja!

Dit was het eind van mijn blog. Zoals je hebt kunnen lezen is diepvriesfruit zeker gezond! En In sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit! fruit.

Diepvriesfruit verliest bijna geen voedingsstoffen, omdat het gelijk vers wordt ingevroren, terwijl vers fruit nog een heel proces loopt om vervolgens in jou winkelmandje terecht te komen.

Let wel op! Het één is niet per se beter dan het ander, dus varieer ook lekker tussen diepvriesfruit en vers fruit.

Ik hoop dat je door het lezen van deze blog meer te weten bent gekomen over het verschil tussen diepvriesfruit en vers fruit. Mocht je vragen hebben, laat het dan hieronder weten in de reacties.

Download de beste gratis fitness app.
Download gratis de ApolloProtocol Fitness app.

Wil jij de beste gratis fitness app downloaden? Klik dan hier. Je kan de ApolloProtocol fitness app ook gratis downloaden via de Google Playstore of IOS App store.

En mocht je geïnteresseerd zijn in gezonde voeding en gezond eten, lees dan ook de andere ApolloProtocol blogs! Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Referentielijst