Gezond ontbijt maken? 5 inspiraties voor het ontbijten

Abonneer en like ons!

Start jij de dag met een gezond ontbijt? En neem je hier altijd goed de tijd voor op de vroege morgen? 

Of kom je tijd tekort en moet je altijd haasten in de ochtend? Je slaat een gezond ontbijt dus over, of je eet je ontbijt bijvoorbeeld in de trein of auto onderweg naar werk.

Zo zijn er natuurlijk nog meer scenario’s te verzinnen. 

Misschien eet je je ontbijt wel een paar uur nadat je wakker bent geworden. En is het inmiddels dagelijkse routine geworden om je dag niet te starten met een gezond ontbijt.

Er zijn zelfs cijfers bekend waarbij wordt beweerd dat ruim 1 op de 3 Nederlanders het ontbijt overslaat. Hierdoor is ‘ontbijten’ dus eigenlijk wel een heel interessant onderwerp.

Want hoe belangrijk is het ontbijt nou eigenlijk? En wat als je het ontbijt overslaat? Is dat dan goed voor je of niet?

Dit zijn vragen die ik in deze blog over een gezond ontbijt ga beantwoorden. 

Wat is ontbijten?

Een goed ontbijt is een goede start van de dag. Althans dat wordt beweerd en waarschijnlijk heb je al vaak in je leven gehoord dat je goed moet ontbijten.

Maar is deze vraag terecht? En waarom moet je goed ontbijten? 

In deze blog ga je ik je dus alles vertellen over het ontbijt en dan vooral over een gezond ontbijt.

Eigenlijk is het best een vreemd woord als je het zo leest: ontbijten. De naam ontbijt komt eigenlijk van ont-biten, waarbij ‘ont-‘ staat voor het beginnen van iets en bijten de Middelnederlandse vorm voor eten is.

We weten verder allemaal wel wat het ontbijt is.

Ontbijten wordt (normaal gesproken) gezien als de eerste maaltijd van de dag. De maaltijd die je energie geeft om aan een nieuwe dag te beginnen!

Engels ontbijt

Er bestaan ook heel veel verschillende soorten ontbijten. 

Zo heb je bijvoorbeeld een typisch ‘Engels ontbijt’ met scrumbled eggs en worstjes, of een heerlijk ‘Frans ontbijtje’ met croissants en jam.

In Nederland ontbijten we vaak anders. 

Een lekker Nederlands ontbijt.

Wat eet jij voor het ontbijt? In Nederland bestaat het ontbijt veelal uit belegde boterhammen met vleeswaren, pindakaas of choco pasta, of bijvoorbeeld uit yoghurt met muesli. 

En in het weekend nemen we vaak wat meer de tijd en gaan we bijvoorbeeld voor een heerlijk gekookt eitje en broodjes in de oven. 

Naar mijn mening kunnen we veel meer uit het ontbijt halen en ook op een gezonde manier. Daarover ga ik je alles vertellen in deze blog!

Wat is een gezond ontbijt?

Wat is een gezond ontbijt? Dit is een heel goede vraag waar veel mensen het antwoord niet op weten. Weet jij wat een gezond ontbijt is?

Er is natuurlijk niet één gezond ontbijt dat goed voor je is. 

Een gezond ontbijt kan namelijk van alles zijn, zolang het maar gezonde producten en veel goede voedingsstoffen bevat.Een gezond ontbijt bevat dan ook voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. 

Laten we even vooropstellen dat het niet zo raar is dat je dit niet weet. Het is natuurlijk algemeen bekend dat we veelal ongezond leven en eten.

Dit komt ook simpel doordat we kennis tekortkomen over gezonde voeding en doordat er tegenwoordig heel veel ongezond voedsel verkrijgbaar is.

Dat maakt het tegenwoordig lastig om gezond te eten.

Hoe maak je een gezond ontbijt?

Het begint allemaal bij weten wat gezond voor je is en wat niet. Je moet weten welke voedingsstoffen je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren en welke belangrijk zijn voor een goede gezondheid.

Een leuk weetje: veel mensen in Nederland weten dit niet en willen weten wat een gezond ontbijt is. 

Er zijn namelijk veel mensen die op Google zoeken naar recepten voor een gezond ontbijt. Dit is natuurlijk heel erg goed! 

Voorstander van een gezond ontbijt.

Wij bij ApolloProtocol zijn natuurlijk ook voorstander van een gezond ontbijt met gezonde recepten. Verder in de blog ga ik je meer vertellen over een gezond ontbijt en deel ik ook een aantal recepten met je. 

Ook ga ik je vertellen waarom wij soms geen voorstander zijn van een ontbijt eten.

Wil je altijd een gezond ontbijt eten raad ik je aan om meer te leren over gezonde voeding.Dit kan je bijvoorbeeld doen door onze blogs te lezen. 

Wij hebben verschillende voeding gerelateerde blogs geschreven. Denk aan blogs over koolhydraten, koolhydraatarm eten, vetten en eiwitten, maar ook over fruit en verschillende diëten. 

Met onze blogs leer je zeker meer over voeding en misschien word jij ook voorstander van een gezond ontbijt!

Hoe belangrijk is een gezond ontbijt?

Er zijn dus cijfers bekend waarbij wordt beweerd dat ruim 1 op de 3 Nederlanders het ontbijt overslaat. Hierdoor is het een belangrijke vraag hoe belangrijk een gezond ontbijt nu eigenlijk is. 

Laten we beginnen met het feit dat het lichaam voedingsstoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. En voor een goede gezondheid. Dat weten we natuurlijk allemaal. 

Als je niet genoeg eet heb je vaak geen energie, krijgt je lichaam geen voedingsstoffen binnen en kan jij niet presteren.

Om dagelijks voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen moet je dan ook genoeg en gevarieerd eten. Dat lijkt me niet meer dan logisch.

Vitaminetekort.

Zo heeft vrijwel iedereen een tekort aan minimaal 1 vitamine en/of mineraal. Oftewel een vitaminetekort! Daarnaast heeft een groot deel van de Nederlandse bevolking overgewicht wat natuurlijk ook betekent dat er niet gezond wordt gegeten.

Dit is een belangrijke reden waarom wij bij ApolloProtocol zeker voorstander zijn van een gezond ontbijt en waarom wij vinden dat ontbijten belangrijk is.

Echter hoeft een ontbijt niet altijd belangrijk te zijn en kan het soms ook zijn dat je geen ontbijt eet. Hierover zal je straks meer lezen. 

Eerst ga ik je meer vertellen over gezonde ontbijt recepten.

Gezonde ontbijt recepten.

Bij ApolloProtocol gaan we vanzelfsprekend liever voor een gezond ontbijt met gezonde ontbijt recepten. Maar wat zijn precies gezonde ontbijt recepten?

Dat ga ik je nu vertellen. Normaals, het is dus allereerst belangrijk is om te begrijpen is dat er niet 1 goed soort ontbijt is. 

Een goed ontbijt is namelijk persoonsgebonden. Een goed ontbijt sluit aan op het doel dat je wil behalen, draagt bij aan je gezondheid, bevat gezonde voedingsstoffen en zorgt er verder voor dat je goed kan functioneren.

Wil je bijvoorbeeld vet verliezen, dan zal je ontbijt er anders uitzien dan wanneer je spieren op wil bouwen of dan wanneer je bijvoorbeeld gewoon op gewicht wil blijven. 

Het gaat dus allemaal om een gezonde levensstijl. Zie hieronder goede ontbijt recepten voor een gezond ontbijt.

Havermout ontbijt.

Een havermout ontbijt is een ideale start van de dag. Havermout is rijk aan vezels die goed voor je zijn. Havermout eten als ontbijt brengt meerdere voordelen met zich mee.

 • Havermout eten als ontbijt zorgt er ten eerste voor dat je de dag goed gevuld begint
 • Een havermout ontbijt zorgt er ook voor dat andere voedingsstoffen die je gedurende de dag eet beter worden opgenomen. 

Wij bij ApolloProtocol zijn dan ook voorstander van een havermout ontbijt en zien een havermout ontbijt als een goede start van de dag en als een gezond ontbijt.

Je kan namelijk heel veel variëren met havermout. Zo kun je bijvoorbeeld havermout toevoegen aan je yoghurt, maar kan je havermout ook combineren met bijvoorbeeld noten en/of fruit.

Hieronder een aantal gezonde ontbijt recepten met havermout.

Simpel havermout recept.

Een simpel havermout recept kun je zo samenstellen. Ga bijvoorbeeld voor een mix van havermout, met melk, kaneel en fruit. Eventueel kan je ook wat noten toevoegen!

De melk kun je als je wil aanvullen met water of vervangen voor bijvoorbeeld amandelmelk en je kunt natuurlijk zelf fruit naar keuze toevoegen. Ga bijvoorbeeld voor een banaan wat erg lekker zal smaken.

De kaneel voeg je toe omdat dit een impact heeft op je insulinegevoeligheid. Heel belangrijk! Insuline speelt namelijk een rol bij spieropbouw en vetverlies.  

Dit is dus een voorbeeld van een heel makkelijk en simpel havermout recept, maar zeker voedzaam. En dus een goede keuze!

Even de melk opwarmen en de juiste ingrediënten toevoegen en je gezonde ontbijt is klaar!

Tropical havermout mix.

De tropical havermout mix is één van onze favorieten en ook een goede keuze voor een gezond ontbijt. Dit komt doordat de tropical havermout mix erg voedzaam is en ook voor meerdere dagen bereid kan worden. 

Ideaal dus als je bijvoorbeeld wil mealpreppen en weinig tijd hebt. Dit gezonde ontbijt recept is heel erg goed om te eten wanneer je graag aan wil komen in spiermassa! Een echte power maaltijd!

De tropical havermout mix is een mix van havermout, melk, eiwitpoeder en kaneel. Aangevuld met bijvoorbeeld rozijnen, noten en cranberries. 

Dit geheel wordt in de pan gekookt tot het een geheel is! 

Wil je het tropical havermout recept weten download dan onze fitness app of bestel ons receptenboek.

Havermout pannenkoeken.

Ook een hele goede optie voor een stevig en gezond ontbijt zijn havermout pannenkoeken! Havermout pannenkoeken zijn er in verschillende varianten, zijn voedzaam en ook nog eens heel erg lekker!

Het nadeel van de pannenkoeken is dat het wat tijd kost om ze te bereiden, daartegenover zijn ze wel weer ideaal als mealprep voor een aantal dagen. 

Als je dus op zondag niets te doen hebt weet je wat je kan doen!

De basis van de havermout pannenkoeken wordt voornamelijk gevormd met eieren en havermout. Hieronder vind je een aantal havermout pannenkoek varianten uit ons receptenboek.

 • Eiwitpannenkoek met blauwe bessen.

Deze pannenkoeken worden gemaakt met havermout, amandelmelk, eieren, eiwitpoeder, blauwe bessen en eventueel kaneel.

 • Kaneelpannenkoek.

De kaneelpannenkoek kun je eigenlijk maken hoe je zelf wil. Je kan als basis havermout, amandelmelk en eieren gebruiken. Dit kun je vervolgens afmaken met banaan, aardbeien en bijvoorbeeld frambozen. En niet te vergeten: kaneel!

 • Banaanpannenkoek.

Dit is een heel populaire variant en ook erg lekker! Je maakt banaanpannenkoeken onder andere met havermout, eieren, bananen en amandelmelk. Wil je extra eiwitten? Ga dan voor chocolade eiwitpoeder, heerlijk!

Meer havermout pannenkoek recepten kun je vinden in onze blog over havermout pannenkoeken.

Koolhydraatarm ontbijt.

Koolhydraatarm eten is tegenwoordig heel populair, vandaar ook dat ik het graag wil hebben over een koolhydraatarm ontbijt.

Een koolhydraatarm ontbijt is dus een ontbijt met weinig koolhydraten, maar let op: niet met weinig voedingsstoffen.

Het is dus niet de bedoeling om vrijwel niets te eten!

Veel mensen eten bijvoorbeeld crackers of rijstwafels en gaan laag in de calorieën zitten. Dit kan je doen, maar zorg er dan wel voor dat je kwaliteit voeding eet met inhoud (goede voedingsstoffen).

Hiermee bedoel ik dat je er een gezond ontbijt van maakt door producten toe te voegen rijk aan bijvoorbeeld gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen.

Denk aan:

 • Gekookte eieren (met avocado)
 • Koolhydraatarm brood met bijvoorbeeld kipfilet beleg en komkommer
 • Hüttenkäse met aardbeien
 • Roerei (met groente)
 • Chiapudding (met fruit en noten)
 • Griekse yoghurt (met fruit en noten)
 • Zalm

Eet je dus graag crackers of rijstwafels probeer ze dan wel rijkelijk en goed te beleggen. Zo kun je ervoor zorgen dat je toch een gezond ontbijt samenstelt met de benodigde voedingsstoffen. 

Eiwitrijk gezond ontbijt.

Bij ApolloProtocol zijn we ook voorstander van een eiwitrijk ontbijt. Eiwitten spelen een belangrijke rol in de opbouw van het lichaam en hebben vele functies. 

Vooral als je fanatiek sport (fitness) is het sterk aan te raden om een eiwitrijk ontbijt te eten. Ook hier zijn weer veel gezonde en goede keuzes te maken om er een gezond ontbijt van te maken.

Je kan hiervoor ons receptenboek in de app bekijken, hier vind je meerdere eiwitrijke ontbijt recepten. 

Bijvoorbeeld:

 • Ei muffins
 • Koffiekwark met fruit
 • Eiwitpannenkoeken
 • Kwark met appel en cranberries
 • Yoghurt met fruit en noten
 • Mexicaans roerei
 • Spaanse omelet
 • Zelfgemaakte weightgainer
 • En meer!

Ontbijt overslaan.

Eerder heb ik je al verteld dat het ontbijt overslaan in sommige gevallen geen enkel probleem is. Sterker nog, in sommige situaties kan het juist beter zijn voor je gezondheid om het ontbijt over te slaan.

Dan heb ik het bijvoorbeeld over Intermittent fasting. 

Intermittent fasting is een vorm van periodiek vasten waarbij het ontbijt vaak wordt overgeslagen (niet alleen het ontbijt). 

Vaak is de eerste maaltijd bijvoorbeeld pas na 12 uur in de middag. Dit is natuurlijk wel interessant als je is ingeprent dat het ontbijt de beste start van de dag is.

Dus hoe zit dat dan? Wat zijn de voordelen van het ontbijt overslaan bij intermittent fasting?

Voordelen intermittent fasting.

Intermittent fasting brengt vele voordelen met zich mee. Het grootste voordel van IF is dat het je lichaam meer rust geeft en niet heel de dag bezig laat zijn met verteren.

Tijdens IF sla je namelijk maaltijden over en maak je het tijdsdeel op de dag waarin je eet kleiner. Door je tijdsveld waarin je eet kleiner te maken heb je ook minder de neiging om heel erg veel te eten, omdat je maar een maximale hoeveelheid per maaltijd kan eten.

Minder maaltijden is dus minder eten.

Daarnaast brengt intermittent fasting andere voordelen met zich mee zoals:

 • Vermindert de drang naar snelle suikers, ongezonde snacks en andere ongezonde voeding(stoffen)
 • Het verhoogt je hsl-enzymen die belangrijk zijn voor het verbranden van je zwemband
 • Het zorgt ervoor dat je hormonen en spijsvertering niet constant hoeft te werken
 • Verder kan intermittent fasting zorgen voor een vermindering van de kans op cardiovasculaire ziektes. 

Let wel op! De mensen die aan intermittent fasting doen eten (normaal gesproken) extra veel op de momenten dat zij wel eten. 

Dit betekent dus dat zij, wanneer ze goed weten wat ze doen en wat ze moeten eten, niet te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen wanneer ze het ontbijt overslaan. 

Wil je meer weten over intermittent fasting lees dan onze blog over intermittent fasting.

Conclusie gezond ontbijt.

De vraag was of het goed of niet goed is om je ontbijt over te slaan. En zoals je hebt kunnen lezen is het niet verstandig om het ontbijt over te slaan wanneer je dagelijks te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Het belangrijkste is dat je dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zodat je lichaam goed kan functioneren.

Wanneer dit niet het geval is dan is het zeker aan te raden om je dag te starten met een gezond ontbijt. 

Ook hebben we gelezen dat het ontbijt overslaan niet per sé slecht is, bijvoorbeeld wanneer je aan intermittent fasting doet.

Mijn conclusie is dan ook om je vooral te focussen op de kwaliteit van de voeding die je eet. 

Probeer er niet te makkelijk vanaf te komen en probeer gevarieerd te eten zodat je lekker veel goede voedingsstoffen binnen kan krijgen.

Wil je meer leren over gezonde voeding lees je dat in onze blog over gezond eten.