Havermout pannenkoeken: dé nummer 1 pannenkoek.

Abonneer en like ons!

Havermout pannenkoeken! Iedereen houdt van pannenkoeken, en daarom heb ik er een blog over geschreven.

In deze blog heb ik het vooral over havermout pannenkoeken en leg ik het verschil uit tussen de ‘normale’ pannenkoek en de havermout pannenkoek.

Ook vertel ik je meer over havermout pannenkoeken in het algemeen. Bijvoorbeeld waarom het een goede voedingskeuze is, welke voedingsstoffen de pannenkoeken bevatten, wanneer je ze het best kunt eten en wat de lekkerste (gezonde) varianten zijn.

Ik wil je veel plezier wensen met het lezen van deze blog over havermout pannenkoeken: de nummer 1 pannenkoek!

Gezonde pannenkoeken vs. normale pannenkoeken.

Bestaan er gezonde pannenkoeken?

Ja, zeker! Havermout pannenkoeken kunnen worden geschaard onder de categorie gezond als het gaat om pannenkoeken.

Ze zijn eigenlijk hetzelfde als normale pannenkoeken, maar zijn gemaakt met havermout als basis in plaats van pannenkoekenmix. Daarnaast bevatten ze veelal gezonde ingrediënten, en dat is het grote verschil met normale pannenkoeken.

Daarom is de havermout pannenkoek een gezonde pannenkoek!

Havermout pannenkoeken zijn over het algemeen wat dikker van structuur en bevatten veel voedingsstoffen om je maag goed te vullen.

Pannenkoeken zijn voedzaam.

Doordat havermout pannenkoeken meer goede voedingsstoffen bevatten zijn de pannenkoeken niet alleen een goede optie voor het ontbijt, maar zijn ze ook aan te raden als lunch en zelfs als avondeten! 

Ook zijn ze ideaal voor (kracht)sporters!

Verder kun je ook met havermout pannenkoeken eindeloos variëren. Ze worden net als normale pannenkoeken op verschillende manieren bereidt en samengesteld met verschillende producten. 

Maar één ding is zeker: havermout pannenkoeken zijn voedzaam en ook nog eens heel erg lekker!

Voordelen havermout pannenkoeken.

Hebben havermout pannenkoeken voordelen? En zijn ze gezond? Absoluut, anders zou ik er geen blog over schrijven. Ze hebben zelfs vele voordelen! 

Zie hieronder de voordelen van havermout pannenkoeken. 

 • Met havermout pannenkoeken kun je eindeloos variëren. Ideaal, want zo kun je de havermout pannenkoeken precies maken hoe jij ze lekker vindt. 
 • Havermout pannenkoeken zijn geschikt voor de mealprep. Je maakt ze 1 keer en (als je er genoeg hebt gemaakt en niet alles opeet) kun je er een aantal keer van eten.
 • Havermout bevat veel (goede) koolhydraten en vezels, is eiwitrijk en bevat relatief maar weinig suikers. 
 • Havermout is ook een goede bron van vitamines en mineralen, waaronder de vitamines B1, B2, B6, B12, vitamine E en K. Daarnaast bevat havermout onder andere ijzer en magnesium. 
 • Door havermout voor het beslag te gebruiken hoef je geen pannenkoekenmix te gebruiken wat gezonder voor je is.
 • Je kan gezonde producten toevoegen aan je havermout pannenkoeken waardoor je ze enorm gezond kunt maken.
 • Havermout pannenkoeken zijn ook vrij goedkoop om te maken.
 • Havermout pannenkoeken zorgen voor een gevulde maag en een vol gevoel.
 • Havermout zorgt er ook nog eens voor dat andere voedingsstoffen beter worden opgenomen. Hierdoor zijn havermout pannenkoeken een goede keuze als ontbijt.

Nadelen havermout pannenkoeken.

Het nadeel van havermout pannenkoeken is dat het wat tijd kost om ze te bereiden. Daartegenover zijn ze dus wel weer ideaal als ‘mealprep’ doordat je ze kan bewaren voor een aantal dagen. 

Als je dus op zondag niets te doen hebt weet je wat je kan doen! Havermout pannenkoeken bakken!

Daarnaast zijn havermout pannenkoeken rijk aan koolhydraten, dit kun je zien als een nadeel als je graag wil afvallen.Wil je afvallen is het dan ook niet verstandig om iedere dag 10 havermout pannenkoeken te eten.

Maar! Bij ApolloProtocol draait alles om balans, en dus moet het ook zeker kunnen om havermout pannenkoeken te eten wanneer je wil afvallen!

Alleen misschien wel iets minder als 10!

Voor de niet-sporters; een mealprep is niets meer en minder dan je eten voorbereiden en maken voor meerdere dagen.

Havermout pannenkoeken maken.

Dus hoe maak je nou die havermout pannenkoeken? Net zoals met normale pannenkoeken moet je eerst het beslag maken. Het beslag van de havermout pannenkoeken wordt vrijwel altijd gevormd uit havermout, eieren en (amandel- of soja) melk.

Dit kan aangevuld worden met ingrediënten naar keuze zoals bijvoorbeeld kaneel, honing en eiwitpoeder. Het is wel belangrijk om alles goed te mixen tot een glad geheel, zo krijg je ‘mooie’ pannenkoeken.

Ook kun je bijvoorbeeld banaan havermout pannenkoeken maken, dan prak en verwerk je de banaan in het beslag. 

Hierover ga ik je meer vertellen bij de verschillende pannenkoek recepten.

Pannenkoeken bakken in de koekenpan.

Havermout pannenkoeken bak je verder net zoals normale pannenkoeken in de koekenpan. Je kan de pannenkoeken bakken in olijfolie, of beter nog in kokosolie.  

Je giet wat olie in de koekenpan en je moet ervoor zorgen dat de pan goed heet wordt. Hierna voeg je wat beslag toe van je havermout-pannenkoekenbeslag, hiermee maak je de eerste havermout pannenkoek.

Zorg ervoor dat je het vuur niet te hoog zet en dat je de randen niet te veel laat aankoeken. Hierdoor kun je de pannenkoek lekker makkelijk omdraaien. 

Na het omdraaien is de pannenkoek al bijna klaar.

Herhaal deze routine 20 keer en je hebt een flinke stapel havermout pannenkoeken!

Let wel op! Dit is slechts een korte uitleg van hoe je havermout pannenkoeken maakt. Later in de blog ga ik uitgebreider in op verschillende variaties. 

Maak je pannenkoek gezonder met 4 tips.

Wil je je ‘normale’ havermout pannenkoek toch nog wat gezonder maken? Maak dan gebruik van onderstaande 4 tips om je pannenkoek gezonder te maken.

 • Tip 1. Ga voor amandelmelk in plaats van normale koemelk. 
  Amandelmelk is om meerdere redenen een betere keuze. Zo is amandelmelk rijk aan vitaminen en bevat het nog minder calorieën dan bijvoorbeeld sojamelk. 

  Wil je afvallen of mager eten is het daarom verstandig om te kiezen voor amandelmelk. 

Verder bevat amandelmelk geen lactose en geen gluten, en is het rijk aan antioxidanten en essentiële mineralen zoals kalium en calcium.

Daarnaast heeft amandelmelk ook nog eens een heel lekkere smaak! Een prima keuze dus!

 • Tip 2: Voeg altijd kaneel toe aan je pannenkoek.

Kaneel heeft veel gezondheidsvoordelen. Daarom is mijn advies om altijd kaneel toe te voegen aan je havermout pannenkoeken.

Kaneel voeg je onder andere toe omdat dit een impact heeft op je insulinegevoeligheid. Heel belangrijk! Insuline speelt namelijk een belangrijke rol bij spieropbouw en vetverlies.  

Uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat consistente consumptie van kaneel een verhoogde bloedsuikerspiegel merkbaar kan verlagen. 

Tijdens een 40 dagen durende studie waarbij de onderzoeksgroep dagelijks 1-5 gram kaneel consumeerde daalde de bloedsuikerwaarde gemiddeld met 18-29 procent! 

Daarnaast verlaagde het slechte LDL-cholesterol met 7,27 procent en de tryglyceriden (vetzuren) met wel 30 procent. 

Vergeet dus niet om kaneel toe te voegen aan je havermout pannenkoeken! Dit zal extra bijdragen in het verlagen van je BMI.

 • Tip 3: Voeg fruit toe

Zoals ik al eerder heb gezegd kun je eindeloos variëren met de pannenkoeken. Havermout pannenkoeken zijn dan ook heerlijk te combineren met fruit. Denk aan banaan, frambozen of aardbeien. Heerlijk!

Naast dat fruit de pannenkoeken ‘afmaken’ is fruit ook nog eens gezond voor je. Let er wel op dat je niet te veel fruit gaat toevoegen. 

Het eten van teveel fruit kan je namelijk dikker maken! Meer hierover kun je lezen in onze blog over fruit.

 • Tip 4: Gebruik eiwitpoeder

Deze tip is niet zo zeer om je havermout pannenkoek gezonder te maken, maar vooral om hem eiwitrijker te maken. Wat uiteindelijk ook weer z’n voordelen heeft voor je lichaam.

Voeg 1 of meer scheppen eiwitpoeder toe aan het beslag en je maakt van je havermout pannenkoeken direct eiwitrijke pannenkoeken. 

Een aanrader hiervoor is om eiwitpoeder met chocolade smaak toe te voegen. Dat wordt smullen!

Pannenkoek recepten.

Dan zijn we nu aangekomen bij het leukste onderwerp: de pannenkoek recepten! Zoals je inmiddels weet vallen havermout pannenkoeken zeker onder de categorie gezonde pannenkoeken.

En omdat wij bij ApolloProtocol voor gezondheid staan hebben we een overzicht gemaakt van enkele lekkere gezonde pannenkoek recepten!

Eiwitpannenkoek met bosbessen.

Het recept van de eiwitpannenkoek met bosbessen is afkomstig uit het receptenboek van ApolloProtocol en mag niet ontbreken in je pannenkoek recepten collectie. 

Wil je dit pannenkoek recept weten? download dan onze fitness app. Ik kan je in ieder geval vast vertellen dat dit gezonde pannenkoeken recept zeker een aanrader is! 

Het recept is simpel, maar erg rijk aan voedingsstoffen. Dat komt doordat deze heerlijke pannenkoeken erg eiwitrijk zijn en veel goede ingrediënten bevatten. 

Geen koolhydratenbom.

Tegelijk zijn de pannenkoeken geen koolhydratenbom. Hierdoor is deze gezonde pannenkoeken variant geschikt voor sporters die spieren op willen bouwen, maar ook voor mensen die willen afvallen. 

De eiwitpannenkoeken worden gemaakt met havermout, amandelmelk, eieren, eiwitpoeder, blauwe bessen en eventueel kaneel. 

Zie hieronder de ingrediënten voor de eiwitpannenkoek met bosbessen.

 • 3 eieren
 • 50 gram havermout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 100 ml ongezoete vanille amandelmelk
 • Snufje zout
 • 3 scheppen (vanille) eiwitpoeder
 • 25 gram blauwe bessen

Ik raad je dus aan om een goede dosis kaneel toe te voegen en om meer vitamines binnen te krijgen kun je nog meer- of andere soorten fruit toevoegen. Bijvoorbeeld frambozen, andere bessen, banaan, aardbeien, noem maar op.

Zo krijg je veel eiwitten, een dosis vitamines en mineralen, en gezonde vezels binnen met één havermout pannenkoek.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook chocolade eiwitpoeder toevoegen, of een andere smaak naar keuze. Dit kun je doen naar eigen smaak.  

Tenslotte heb ik nog een laatste tip. Je kunt de eiwitpannenkoeken nog eiwitrijker maken door de pannenkoeken te belleggen met een beetje kwark.

Zo maak je de gezonde pannenkoeken af. Eetsmakelijk!

Banaan pannenkoek.

We gaan voor met de pannenkoek recepten. Havermout banaan pannenkoeken zijn heerlijk! Ze zijn dan ook niet voor niets erg populair en mogen ook niet ontbreken in jouw pannenkoek recepten collectie! 

De banaan pannenkoek is eigenlijk hetzelfde als een normale havermout pannenkoek, maar dan prak je de banaan door het beslag heen. Dan heb je dus eigenlijk een banaan-havermout-pannenkoekenbeslag. 

Het beslag van de banaan pannenkoeken wordt gemaakt van havermout, eieren, bananen en amandelmelk. Dit zorgt er voor dat je lekker dikke pannenkoeken krijgt.

De banaan pannenkoek wordt vaak gegeten met nutella. Dit klinkt natuurlijk erg lekker, of jij dat ook wilt moet je natuurlijk zelf weten. 

Veel eiwitten in havermout pannenkoeken.

Het banaan pannenkoek recept uit ons receptenboek heeft een sportief tintje gekregen. We hebben er namelijk voor gezorgd dat onze banaan pannenkoeken enorm veel eiwitten bevatten.

Hierdoor zijn ook deze havermout pannenkoeken enorm geschikt voor mensen die willen groeien (spieren op willen bouwen) en is het een heel goed pannenkoeken recept!

Het beslag van de banaan pannenkoeken wordt gemaakt met geprakte banaan, eiwitpoeder, havermout, amandelmelk, bakmeel en kaneel.

Dit mix je tot een glad geheel en vervolgens voeg je de eieren toe (en eventueel de nutella).

Met dit geheel ga je de pannenkoeken bakken in de koekenpan.

Je kan de pannenkoeken serveren met schijfjes banaan, eventueel nutella en eventueel ander fruit naar keuze.

Hieronder de ingrediënten voor de banaan pannenkoek:

 • 130 gram chocolade eiwitpoeder
 • 150 gram havermout
 • 2 bananen
 • 4 eieren
 • 500 ml amandelmelk
 • 1 eetlepel bakmeel
 • Eventueel 3 eetlepels Nutella
 • Kaneel naar wens

Pompoen pannenkoeken.

Ook een erg lekkere voedzame variant zijn pompoen pannenkoeken. Hiervoor heb ik het vooral gehad over eiwitpannenkoeken die je combineert met fruit.

Maar het is dus ook mogelijk om je havermout pannenkoeken te combineren met groente! Zo maak je helemaal gezonde pannenkoeken! Een voorbeeld hiervan is dus pompoen pannenkoeken.

Met de pompoen pannenkoeken krijg je eigenlijk ongemerkt groente binnen. 

Het beslag van de pompoen pannenkoeken maak je van pompoen, havermout, amandelmelk, ei, kaneel en een snufje zout. 

Eventueel kun je ook hier weer eiwitpoeder aan het beslag toevoegen, mocht je dit lekker vinden.

Je kunt de pompoen pannenkoeken serveren met bijvoorbeeld wat noten en honing. Ga bijvoorbeeld voor walnoten of pecannoten.  

Geschikt voor het hele gezin.

Ook deze pannenkoeken zijn weer geschikt voor het hele gezin, maar ook voor sporters. Het mooie is dus ook dat je groente binnenkrijgt zonder dat je het eigenlijk proeft.

De pompoen pannenkoeken zijn gewoon heel erg lekker, probeer ze eens uit zou ik zeggen!

Hieronder de ingrediënten voor de pompoen pannenkoeken:

 • 140 gram pompoen
 • 200 gram havermout
 • 3 eieren
 • 200 ml amandelmelk
 • Kaneel naar wens
 • Honing naar wens
 • Noten naar wens
 • Eiwitpoeder naar wens

Havermout courgettepannenkoeken.

Hmm, is dit lekker hoor ik je denken.. Maar toch zal de smaak je verbazen! Ook dit recept kom uit het receptenboek van ApolloProtocol en deze pannenkoeken mogen zeker onder de categorie gezonde pannenkoeken worden geschaard.

Dit recept heb ik toegevoegd aan de blog om je een idee te geven wat er allemaal wel niet mogelijk is.

Net hebben we het gehad over pompoen pannenkoeken en nu dus courgettepannenkoeken. Allebei gezonde pannenkoeken rijk aan voedingsstoffen!

De havermout courgettepannenkoeken bestaan voornamelijk uit havermout en courgette. Wil je weten hoe je de courgettepannenkoek moet maken kijk dan eens tussen de recepten in onze app of in ons receptenboek.

Meer pannenkoek recepten in het receptenboek van ApolloProtocol.

Hou je van bakken, koken en alles wat er bij komt kijken? Dan raad ik je aan onze fitness app te downloadenen eens door onze recepten heen te snuffelen.

Het receptenboek van ApolloProtocol bevat meer dan 150 recepten voor het ontbijt, de lunch, het diner, toetjes en snacks.

Genoeg keuze dus! En zoals je ook al hebt kunnen lezen kun je er meerdere havermout pannenkoek recepten vinden, maar ook vele andere recepten met havermout zoals: havermout koekjes, vanille eiwit wafels, chocopinda eiwitrepen en meer!

Heel leuk dus voor het hele gezin. 

En dan zijn we nu aangekomen bij de eindvraag van deze blog: zijn havermout pannenkoeken gezond?

Lees verder om het antwoord te weten.

Zijn havermout pannenkoeken gezond?

Havermout pannenkoeken zijn dus absoluut gezond! Helemaal wanneer je naast de basis ingrediënten nog meer gezonde ingrediënten toevoegt, zoals fruit, kaneel, noten en kwark.

Havermout pannenboeken zijn zoals je hebt kunnen lezen een goede bron van vitamines, mineralen, eiwitten, vezels en koolhydraten. 

Wat wil je nog meer?

Hier wil ik wel een kanttekening bij plaatsen. Het is natuurlijk nooit aan te raden om de hele dag alleen maar havermout pannenkoeken te gaan eten. 

Al zal dat waarschijnlijk ook niet gebeuren.

Daarnaast zijn havermout pannenkoeken niet alleen gezond voor sporters, maar zeker ook voor een gezin met kinderen.

De pannenkoeken zullen zeker in de smaak vallen als je kinderen hebt en je kan nu samen met het gezin gezond pannenkoeken eten!

Mijn advies is dan ook om zeker een keer havermout pannenkoeken te maken als je graag pannenkoeken eet.

Nog beter zou het zijn als je daarna aan de haal blijft ermee en niet meer terug stapt naar de ‘normale’ pannenkoek!

Dit was de blog over havermout pannenkoeken. Weet jij een heerlijk recept of heb je vragen? 

Laat het ons dan weten via de comments!