Pioppi dieet. Gezond of niet gezond?

Abonneer en like ons!

Het Pioppi dieet. Dit is een dieet wat het leven in is geroepen door het boek ‘Pioppi dieet’ van cardioloog Aseem Malhotra

Hij liet zich inspireren door het Italiaanse dorpje Pioppi, waarbij mensen enorm gezond door het leven gaan en ook enorm oud worden, gemiddeld wel 90 jaar! Hij onderzocht de pijlers die deze mensen zo lang laat leven en ervoor zorgt dat ze zo gezond zijn. 

Het voedingscentrum heeft daar echter een heel andere mening over. Het voedingscentrum slaat normaal gesproken niet snel op hol van een dieet, omdat er iedere week wel nieuwe dieethypes ontstaan, maar deze keer was dat wel anders! 

Het Pioppi dieet zou, volgens de adviezen van de gezondheidsraad, niet goed zijn voor de gezondheid.

Dat is wel heel tegenstrijdig natuurlijk, vooral als we weten dat het op basis van een dorp is waarbij de mensen dus heel oud worden en heel gezond door het leven gaan. 

Dus hoe zit dat nou precies? Is het Pioppi dieet gezond of niet?

Hier zal je in de rest van deze blog meer over lezen.

Voedingscentrum loopt altijd achter de feiten aan.

Als we kijken wat veel artsen te zeggen hebben dan zien we dat deze vaak wel de gunstige effecten in zien van dit dieet.

Het Voedingscentrum ziet dat helaas niet, maar zoals we gewend zijn van het voedingscentrum lopen ze wel vaker achter de feiten aan. En dit is natuurlijk te zien aan de hoeveelheid mensen met diabetes en de hoeveelheid mensen met een te hoge BMI.

Zo is het voedingscentrum er nog steeds heilig van overtuigd dat vetzuren enorm slecht zijn voor de gezondheid, maakte het ons 10 jaar geleden wijs dat we niet meer dan 2 keer per week groene groentes mochten eten, omdat het omgezet zou kunnen worden in kankerverwekkende stoffen en mochten we maar 3 eieren per week eten omdat het gevaarlijk zou zijn voor ons cholesterol. 

Het grappige hierbij is dat we weten dat vetten niet slecht maar enorm gezond zijn. En dat de chemische vetzuren alleen de slechte vetzuren zijn. 

Uiteindelijk is het voedingscentrum er zelf op teruggekomen dat het onzin is om niet vaker dan 2 keer per week groene groente te eten en zijn voor de eieren consumptie tal van studies te vinden dat eieren juist een positief effect hebben op de cholesterol. 

Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden van uitingen van het voedingscentrum. Hieronder gaan we door op de mening van het voedingscentrum over het Pioppi dieet.

Voedingscentrum; ‘’Pioppi dieet slecht door weinig koolhydraten’’

Zoals je nu dus weet heeft het voedingscentrum een mening over het Pioppi dieet, letterlijk zeggen zij het volgende: 

‘Het lichaam heeft koolhydraten nodig als energiebron’. Wie ze mijdt, loopt mogelijk vitamines, mineralen en vezels mis’.

Het lichaam heeft koolhydraten nodig als energiebron. Wie ze mijdt loopt mogelijke vitamines, mineralen en vezels mis? 

Onzin! 

De vraag is; wat hebben vitamines, mineralen en vezels met koolhydraten te maken? 

Helemaal niks!

Maar zoals we gewend zijn van het voedingscentrum worden er wel vaker zomaar dingen geroepen die nergens op zijn gebaseerd.

Het aantal koolhydraten eten per dag, waarbij je 60 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan koolhydraten aanhoudt is namelijk al lang achterhaald

Koolhydraten zijn een hele handige bron van energie als je de hele dag zwaar fysiek werk moet verrichten.

Maar als je heel de dag op kantoor zit, wat veel mensen doen, dan is dit niet het geval. 

Een veel nuttigere bron als brandstof zijn vetten. Het is dan ook belangrijk om te weten dat vetzuren als brandstof voor je lichaam veel efficiënter zijn en ook zorgt voor een veel constantere energiebalans. 

En dan komen we nu uit bij de vraag: maar wat maakt het Pioppi dieet zo goed?

Wat is het Pioppi dieet? 

Het Pioppi-dieet vormt een variant op het Mediterraanse dieet, waarvan alle onderdelen bij elkaar werden gebracht en verwerkt zijn in dit dieet. 

Behalve een aanpassing van de voeding wat bij de meeste diëten gebeurt, vormen ook leefgewoonten een onderdeel van de adviezen bij het Pioppi dieet. 

De belangrijkste boodschap is dat je moet focussen op het voorkomen van insuline-resistentie.

Bij insuline resistentie wordt het lichaam namelijk resistent voor insuline en ontwikkelt het diabetes type 2.

Het Pioppi dieet is dus zoals ik eerder benoemde in het leven geroepen door cardioloog Aseem Malhotra. Hieronder meer over hem!

Wie is Aseem Malhotra?

Aseem Malhotra is een activist in de leefstijlgeneeskunde. Hij ondersteunt ook campagnes tegen vleesvervangers omdat hij zegt dat dit geen gezonde producten zijn.

In de documentaire The Big Fat Fix reist cardioloog Dr. Asseem Malhora naar Italië. In de documentaire laat hij zien waarom gezonde vetten als olijfolie een beschermende werking hebben en hoe ze je leven juist verlengen. 

Vetvrije diëten zijn volgens hem namelijk volledig achterhaald! 

Daarom ontwikkelde hij het pioppi dieet op basis van dit dorpje in Italie. Hij keek daarbij naar wat er gegeten werd en analyseerde de redenen waarom ze zo gezond bleven nog op zeer oude leeftijd.

Waarom het Pioppi dieet?

Het Pioppi dieet zegt het volgende:

‘’De kracht van het Pioppi-dieet bestaat eruit dat je niet alleen je voeding aanpast. Tijdens de eerste 21-dagen ga je ook aan de slag met je levensstijl’’.

Het Pioppi dieet bevat dan ook verschillende pijlers. En dit is dan ook een enorm belangrijk gegeven. Een goed dieet bestaat namelijk niet zonder dat je de hele levensstijl verandert. 

Zo kan 3 uur slaaptekort al leiden tot gemiddeld 55% minder vetverlies

Daarnaast zijn veel onderzoekers ervan overtuigd dat de voornaamste reden dat mensen in deze dorpen zo oud worden voortkomt uit de sociale interactie die ze hebben, en dus niet alleen de voeding die zij eten. 

Deze dorpen zijn vaak enorm hecht en hier hebben de mensen op oudere leeftijd nog veel contact met anderen. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Nederland en België dan zie je dat dit hier wel anders is. 

Wanneer de mensen die oud zijn hun naasten verliezen en vervolgens alleen eindigen, dan zorgt dit er vaak voor dat ze vele malen sneller achteruitgaan qua gezondheid. 

Het Pioppi dieet geeft dan ook veel aandacht aan de andere pijlers. Zo bestaat het lifestyleplan uit de volgende onderdelen:

 • Gezond eten
 • Dagelijks minimaal 30 minuten bewegen
 • Op tijd slapen en vroeg opstaan
 • Sociale contacten aangaan en onderhouden 

Als we dus kijken naar deze pijlers zien we dat dit ook de pijlers zijn die we hebben bij ApolloProtocol. Wij focussen ons namelijk op de kwaliteit van voeding en de kwaliteit van het leven. Wij focussen ons daarbij op het aanleren van een gezonde levensstijl.

En zeker dus niet op restrictieve diëten en urenlange cardiosessies. Zo ook bij het Pioppi dieet, hier leggen ze dus de nadruk op gezond eten, bewegen, goed slapen en sociale contacten.

Gezond eten

sushi gezond eten op bord
Sushi gezond eten of niet?

De basis van de aangeraden voeding in het Pioppi-dieet bestaat vooral uit zelfgekweekte groenten en fruit, noten en olijfolie.

Naast deze producten eet je vette vis, eieren, vlees, kokosolie en zuivelproducten zoals roomboter en pure chocolade.

Wat wordt overgeslagen zijn de geraffineerde koolhydraten zoals pasta, rijst, brood en andere suikers. Zelfs honing komt niet voor in het Pioppi dieet.

Het Pioppi dieet is dus erg streng als het gaat om het vermijden van suikers. 

Wij van ApolloProtocol zijn dat ook alleen niet zo streng als omschreven in het boek. Dit komt omdat deze manier van eten uiteindelijk ook ver van onze huidige wereld en gewoonten staat. 

In de 21e eeuw bevatten namelijk meer dan 80% van alle producten in de supermarkt toegevoegde suikers.

Daarnaast is het vermijden van producten zoals honing niet nodig.

Het bevat veel goede enzymen en nutriënten en is daarnaast heerlijk voor in de thee!

De resultaten die behaald worden met het dieet zijn wel geweldig.

In het kleine onderzoek uit het boek worden 3 mensen als proefpersonen genomen, waarbij 1 meer dan 8 kilo in drie weken afviel, terwijl deze persoon jarenlang op een dieet van 1300 kcal zat zonder resultaat. 

Dit is weer een goed voorbeeld waarom calorieën tellen niet werkt!

De toegestane producten in het Pioppi-dieet:

 • Volle melkproducten
 • Volle roomproducten
 • Volle yoghurt, volle kwark
 • Kazen
 • Crème fraîche
 • Olijfolie (extra-virgine)
 • Kokosolie
 • Roomboter
 • Onbewerkte vleesproducten
 • Onbewerkte visproducten (tonijn in olijfolie of water, ansjovis in olijfolie of water, makreel in olijfolie of water, etc.)
 • Onbewerkte groenten (behalve aardappelen en aardappelproducten)
 • Noten (rauw en ongezouten)
 • Eieren
 • Kruiden
 • Fruit (bessen, frambozen, aardbeien of een appel)
 • Pure chocolade, minimaal 85% cacao (met mate)
 • Rode wijn (maximaal één glas per dag)
 • Koffie
 • Thee
 • Water

Producten die niet in het Pioppi-dieet passen:

 • Producten met toegevoegde suikers
 • Gedroogde vruchten en dadels
 • Brood, ontbijtkoek, crackers etc.
 • Pasta, rijst, couscous, risotto, 
 • Bewerkte yoghurt- en kwarkproducten
 • Sauzen uit potjes en pakjes
 • Cruesli en mueslirepen
 • Zonnebloemolie
 • Frisdrank
 • Vruchtensappen
 • Honing
 • Alcohol (behalve rode wijn)
 • Lightproducten
 • Exotisch fruit zoals ananas, bananen, mango, meloen, kiwi, sinaasappel

Bewegen en rusten.

Naast het eten staat voldoende bewegen en slapen dus hoog in het vaandel. Zoals je al eerder hebt gelezen heeft een tekort aan slaap een enorme impact op je resultaten als het gaat om vetverlies. 

Niet alleen hierop heeft het effect. Tijdens het slapen herstelt je lichaam als het ware van alles wat gebeurd is op die dag. Zo zijn je hersenen zelfs actiever in de nacht dan overdags! 

Dit komt doordat gedurende de nacht alle informatie van de dag wordt verwerkt en opgeslagen. Genoeg slaap is dus enorm belangrijk, ook voor het hebben van een goede gezondheid en wanneer je vet wil verliezen. 

Volgens het Pioppi dieet gaan de mensen uit het dorp dan ook naar bed wanneer het donker wordt en staan ze s’ ochtends weer vroeg op. Ze eten na hun laatste avondmaaltijd ook helemaal niet meer. 

Dit is dan ook weer iets waardoor ze, en beter slapen, en zoals je hebt gelezen in de blog over intermittent fasting, ervoor zorgt dat je lichaam niet constant insuline aan hoeft te maken waardoor het de kans krijgt om vet te verbranden.

Sociale interactie

Zoals je eerder hebt gelezen zijn veel wetenschappers ervan overtuigd dat niet de voeding maar vooral de sociale interactie de nummer 1 reden is dat deze mensen zo lang leven. 

Wanneer je namelijk omringt ben door veel anderen verklein je namelijk de gevoelens van eenzaamheid en de kans op depressies.

Pioppi dieet risico’s

Er zitten naast de voordelen ook risico’s aan het Pioppi dieet. De website van het Pioppi dieet zegt het volgende:’


Degenen die voorzichtig moeten zijn met het adopteren van het Pioppi Dieet zijn ouderen, mensen onder de 18 jaar, mensen die medicatie gebruiken, mensen met een lage body mass index (BMI) en mensen met emotionele of psychologische problemen rond voedsel, inclusief geschiedenis van eetstoornissen.

Het Pioppi-dieet kan risico’s opleveren voor een aantal mensen. In de volgende situaties is het dan ook belangrijk om eerst met je arts te overleggen. 

 • Voor ouderen;
 • Mensen onder 18 jaar;
 • Mensen met ondergewicht;
 • Bij zwangerschap en borstvoeding;
 • Diabetes mellitus;
 • Wanneer je bekend bent met eetstoornissen etc. 

Het Pioppi dieet bevat dus veel goede elementen.


Het Pioppi dieet is dus op basis van een mediterranen dieet waarbij ze ook rekening houden met de andere pijlers van gezondheid.

Er zijn dus enorm veel goede dingen te leren vanuit het Pioppi dieet! 

Mocht jij dit nou lezen en ook het gevoel hebben dat het tijd is om je levensstijl om te gooien op een positieve manier.

Hiermee bedoel ik een actieve levensstijl waarbij je meerdere keren per week traint en bijvoorbeeld dat je gezond eet en weet wat goed voor je is, maar ook werken aan je mentale gezondheid.

Dan raad ik je eens aan te kijken op de website van ApolloProtocol.

Wij bieden online coaching trajecten waarbij we jou volledig ondersteunen en helpen om een gezonde en actieve levensstijl te ontwikkelen.

Bekijk onze website om meer te weten over onze online coaching