Hoofdpijn of migraine? Alles wat je moet weten

Abonneer en like ons!

Bonzende hoofdpijn of langdurig hoofdpijn. Voorkomende problemen van migraine. Meer dan 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van migraine.

Maar wat is het verschil tussen migraine, hoofdpijn en clusterhoofdpijn? Lees het hier.

Migraine vs. Hoofdpijn

Hoofdpijn wordt vaak vergeleken met migraine. Er zin echter wel wat grote verschillen tussen de twee. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten hoofdpijn.

Deze soorten gaan we ook behandelen in deze blog zodat je precies weet van welke soort jij last hebt zodat je ervan af kunt komen

Gewone hoofdpijn

Gewone hoofdpijn kan komen door verschillende redenen. Wat vaak de reden van hoofdpijn is, is te weinig water drinken.

Veel mensen drinken namelijk veel te weinig water, waardoor het lichaam niet genoeg water heeft om goed te functioneren.

Meer dan 75% van je lichaam bestaat uit water en meer dan 85% van je hersenen bestaat uit water. Het is dus behoorlijk belangrijk om genoeg water te drinken. Drink voor elke kcal 1ml water. 2500 calorieen = 2500 ml water per dag.

Ook kan het komen door een verkeerde houding, waarbij de rug en nek niet in een goede houding is voor een lange tijd. Dit kan komen door te veel achter je pc of laptop zitten en/of te veel op je telefoon zitten. Je nek is daarbij namelijk heel de tijd gebogen. 

Daarnaast zijn er veel mensen die na een avondje stappen de volgende dag last hebben van hoofdpijn (in de vorm van een kater). Vaak komt dit ook door tekort aan vocht en ook een tekort aan mineralen. Ook stresskan een grote rol spelen.

Nu je weet over hoe je hoofdpijn kan krijgen gaan we het nu hebben over de verschillende soorten hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

Ook wel bekend als een drukkende pijn die voor kan komen in zowel achter als voorhoofd. Het is een beetje te vergelijken met een pet of band die veel te strak om je hoofd zit.

Deze pijn komt ook vaak voor in de nek. Een van de grootste veroorzaker is van deze hoofdpijn is spanning (stress). Stress zorgt voor aanmaak van cortisol waardoor het lichaam in de bekende ‘’fight or flight’’ stand komt.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is hoofdpijn die in fases voorkomt. Deze fases kunnen variëren van 10 minuten tot soms wel 4 uur. De hoofdpijn komt vaak voor aan een kant van het hoofd.

Clusterhoofdpijn kan ook pijn veroorzaken in andere gedeeltes van het gezicht zoals bijvoorbeeld je oren en ogen.

Migraine

Migraine is geen normale hoofdpijn maar een chronische ziekte in de hersenen. De pijn kan enorm sterk zijn en je misselijk maken dat je zelfs moet overgeven.

Migraineaanvallen kunnen 4uur tot wel een paar dagen duren. Prikkelingen van buitenaf zoals lichtflitsen, geuren en eigenlijk alles wat je zintuigen prikkelt kunnen je al enorm belasten.

Migraine is een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking heeft jaarlijks migraineaanvallen.

De gemiddelde frequentie is twee aanvallen per maand. Iedereen kan ooit in zijn leven wel een één of twee aanvallen krijgen. We spreken echter pas van migraine wanneer dergelijke aanvallen regelmatig voorkomen.

Hoe ontstaat migraine?

Migraine is een chronische ziekte waar nog weinig bekend over is. Vaak is er bij migrainepatiënten sprake van een verlaagde prikkeldrempel voor bepaalde prikkelfactoren.

Veel van deze overgevoeligheid voor prikkelingen komt door erfelijkheid. De ontregeling van het brein zorgt dan vervolgens voor de aanval.

Zo is het brein dus zeer gevoelig voor verandering, wanneer deze verandering van omgeving dus verandert reageert het brein daarop met een migraine-aanval.

Voorbeelden van migraine triggers

Voor iedere migraine patient zijn de triggers anders. Het is belangrijk om voor jezelf patronen te identificeren zodat je weet welke factoren het bij jou kunnen uitlokken.

Door dit te doen kan je jezelf bewapenen tegen de migraine-aanvallen en worden ze hopelijk minder vaak uitgelokt. Zo krijg je toch wat meer controle erover.

Hormonale veranderingen

Zo kan de menstruatie bij vrouwen migraine triggeren.

Migraine komt 3 keer zovaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Dit is ook iets wat wetenschappers niet verklaren kunnen maar wellicht iets te maken heeft met de hormoonschommelingen bij vrouwen.

Anders slapen

Als je iedere dag om 10 uur naar bed gaat en dan opeens een keer om 4 uur snachts dan kan dit al een trigger zijn voor een migraine-aanval.

Rust en regelmaat is zeer belangrijk voor migraine patienten.

Ook een jetlag kan een migraine-aanval triggeren. Lage bloedsuiker ook.

Dit kun je tackelen met gezond eten.

Niet gezond eten

Triggers uit je dieet kunnen een enorme impact hebben.

Hier wordt dan ook veel onderzoek naar gedaan. Zo kunnen alcohol en caffeine een trigger geven. En producten die tyramine bevatten zoals bier en oude kaas.

Daarnaast is ook de tijd van je eten belangrijk.

Zorg ervoor dat je iedere dag rond dezelfde tijd eet. Ook een tekort aan vocht kan een trigger zijn.

Medicijnen

Slaappillen en hormoontherapie medicatie kunnen het triggeren. Zorg er dus voor dat je uitkijkt met je slaapmedicijnen omdat dit dus de triggers kunnen zijn voor je migraine.

Bespreek eventueel met je arts of er andere mogelijkheden zijn om je slaapproblemen op te lossen. 

Triggers uit de omgeving

Alles wat je zintuigen als prikkelingen krijgen kan migraine trainen. Dingen zoals rook in ademen, parfum en licht.

Zorg er dus voor dat je dit zoveel mogelijk uit de weg gaat.

Rook zelf niet, kom niet in kamers waar gerookt wordt en draag niet veel/geen parfum.

De mythes over migraine

Er bestaan veel mythes als het gaat om migraine. Zo wordt er bijvoorbeeld beweerd dat chocolade kan zorgen voor migraine.

Dit komt omdat je vaak voor een aanval trek krijgt in bepaalde voedingsmiddelen zoals in dit voorbeeld chocola.

Migraine is daarnaast niet iets psychisch maar is echt een ontregeling binnen de hersenstam.

Feiten over migraine

  • bij sommige mensen is het duidelijk waar de triggers vandaan komen en zitten hier patronen in. Voor deze mensen is het dus goed te doen om de triggers te identificeren en zo min mogelijk te krijgen.
  • Sommige mensen hebben een lange aanlooptijd van migraine. Zo voelen ze het aankomen soms al een week van tevoren. 
  • Deze groep van mensen kunnen dan ook van tevoren anticiperen op een aanval

Behandeling van migraine

Wanneer je de migraine wilt behandelen is het belangrijk om te begrijpen dat er geen ‘’one size fits all’’ . Het belangrijkste hulpmiddel is een complete leefstijlaanpak.

Wat valt onder leefstijl zijn bijvoorbeeld:

  • Genoeg slapen 
  • Gestructureerd slapen (iedere dag zelfde tijd slapen en wakker worden)
  • Niet te veel stressen
  • Genoeg water drinken
  • Bepaalde voeding vermijden zoals gluten en tyramine
  • Regelmatig sporten

Migraine operatie

Tegenwoordig zijn er nieuwe methodes om dit aan te pakken. Zo bestaat er een behandeling waarbij botox geïnjecteerd wordt in bepaalde plekken om de reacties te verminderen.

Wanneer leefstijl en medicijninterventies niet werken dan kan er ook een operatie plaatsvinden. 

Een studie naar migraine liet zien dat bepaalde operationele interventies waarbij ze de zenuwen verkleinen de migraine aanvallen weg konden halen.