Sport salade: 5 tips en gezonde recepten

Abonneer en like ons!

Ben jij ook zo een fan van salade eten? Heerlijk verfrissend, vooral in de zomer. En vooral ook de gedachte dat je echt goed bezig bent als je een salade eet!

Weinig koolhydraten en veel vitamines & andere gezonde voedingsstoffen. Heerlijk!

Hou deze gedachte vooral vast! 

In deze blog gaan we het niet hebben over zo maar een salade, maar een sport salade.

Een sport salade kun je maken hoe je zelf wil. Zo kun je er voor zorgen dat je sport salade bijvoorbeeld niet veel koolhydraten bevat en kun je zelf kiezen welke groente je toevoegt. 

Ook kun je bijvoorbeeld kiezen of je een salade met kip maakt, een fruit salade of een tonijn salade. 

Heerlijk toch?

Wij zijn bij ApolloProtocol zijn groot fan van een sport salade! Waarom dat zo is zal ik je vertellen in deze blog.

Waarom een sport salade eten?

Kip salade, goed voor sporters en mensen die willen afvallen
Een heerlijke kip sportsalade. Eiwitrijk en koolhydraatarm. Wat is jouw favoriete sport salade?

Het eten van een sport salade heeft vele voordelen. Het grootste voordeel is wat ik net al aan heb gehaald, je kunt je sport salade namelijk helemaal zelf maken en toevoegen wat je zelf wilt. Het zal enorm bijdragen aan het verlagen van je BMI.

Hierdoor kan jouw sport salade alle voedingsstoffen bevatten die een goede maaltijd nodig heeft. En doordat je alles zelf naar wens kan toevoegen is er voor iedereen een geschikte sport salade. Ook voor jou!

Een sport salade is eigenlijk een normale salade maar bij de bereiding ervan hou je rekening met je sportdoel. Je voegt dan ook de ingrediënten toe die passen bij jou en die je nodig hebt om je doel te behalen.

Zo kun je bijvoorbeeld een sport salade maken voor spieren opbouwen met veel eiwitten of juist voor vet verliezen met weinig koolhydraten.

Hieronder vertel ik je hier meer over.

Koolhydraatarme salade.

Om je een voorbeeld te geven waarom een sport salade ideaal is om te eten gebruiken we het doel vet verliezen. 

Als je vet wil verliezen kun je er voor kiezen om koolhydraatarm te eten, en dus een koolhydraatarme salade te maken. 

Zoals je net al hebt kunnen lezen kun je je sport salade maken hoe je zelf wil en dus kan je ook een koolhydraatarme salade maken.

Een koolhydraatarme salade kun je perfect inpassen in bijvoorbeeld het Keto dieet en bij intermittent fasting. Of gewoon in je dagelijks eetpatroon.

. Of gewoon in je dagelijks eetpatroon.

Hoe dan ook, een koolhydraatarme salade is een goede optie als je vet wil verliezen.

Maak gebruik van lekker veel groente. 

Voeg wat kip of tonijn toe aan je salade en je koolhydraatarme salade is klaar.

Het mooie is dat je iedere dag weer een andere sport salade kunt maken.

Eiwitrijke salade.

Naast een koolhydraatarme salade voor vet verlies kun je dus bijvoorbeeld ook een eiwitrijke salade maken als je spieren op wil bouwen. 

Dit doe je eigenlijk precies hetzelfde als bij de koolhydraatarme salade. Alleen nu leg je de focus van je salade op het toevoegen van zoveel mogelijk eiwitrijke ingrediënten. 

Zo kun je bijvoorbeeld kip toevoegen aan je eiwitrijke salade, maar ook noten of tonijn wat ook nog eens goede en gezonde vetten bevat.

Daarnaast voeg je weer heerlijke groente naar keuze toe en je gezonde eiwitrijke salade is weer klaar.

Zorg er in ieder geval voor dat je eiwitrijke salade zo eiwitrijk wordt!

Hoe maak je een sport salade?

Plain sport salade, geef de juiste topping
De basis van een sport salade bestaat voornamelijk uit groente! Maak de salade af hoe jij het lekker vindt.

Het is heel simpel!

Bij ApolloProtocol zijn wij fan van veel groente eten en daarom ook van een sport salade. Een sport salade bestaat natuurlijk niet zonder groente.

De basis van een sport salade bestaat voor ons dus uit veel verschillende groente, bijvoorbeeld: sla, paprika, tomaat, komkommer, mais, wortel, courgette, avocado, asperges, sperziebonen, en noem maar op.

Echter kan je natuurlijk zelf bepalen hoeveel groente en welke groente je toevoegen. 

En ben je een liefhebber van fruit? Dan kan je ook fruit toevoegen aan de sport salade.

Probeer op zoek te gaan naar een lekkere combinatie. Voor inspiratie kun je op internet rond kijken of kun je onze fitness app downloaden. 

Fruit dat vaak wordt gebruikt voor salades zijn: appel, aardbeien en ananas, maar ook bijvoorbeeld perzik, druiven, mango en bessen.

Dit klinkt al lekker toch?

Voeg eiwitten en gezonde vetten toe aan je sport salade.

Eiwitten en gezonde vetten kunnen eigenlijk niet missen in je sport salade. Eiwitten zijn bijvoorbeeld belangrijk voor spieren opbouwen en vet verliezen, maar ook voor goed herstel na het sporten.

Gezonde vetten daarentegen zijn bijvoorbeeld weer heel belangrijk voor een optimale gezondheid of voor tijdens het Keto dieet. 

Hieronder een paar producten die je toe kunt voegen aan jouw sport salade:

 • Eieren
 • Kip
 • Tonijn
 • Noten
 • Pitten
 • Garnalen
 • Zalm
 • Biefstuk

Maak je sport salade af met kruiden.

Om je salade af te maken ga je normaal gesproken voor dressing of maak je gebruik van kruiden. Hier is de keuze helemaal aan jou.

Onze voorkeur gaat uit naar kruiden, maar als je dressing gebruikt is het aan te raden om hier een bewuste keuze van te maken. Niet alle calorieën zijn namelijk hetzelfde.

Er zijn namelijk salade dressings die niet heel gezond voor je zijn doordat ze veel koolhydraten en suikers bevatten. 

Hou hier dus rekening mee! 

Wel kan je opzoek gaan naar gezonde dressings of kan je eventueel zelf je eigen gezonde dressing maken, dat is zeker aan te raden.

Kruiden daarentegen zijn absoluut wel aan te raden om toe te voegen. Er zijn namelijk heel veel kruiden die je gezondheid verbeteren. 

Denk bijvoorbeeld aan kaneel, kurkuma, gember, peterselie, rozemarijn en oregano.

Schroom dan ook niet om deze kruiden toe te voegen als je dat lekker vindt!

Je eigen sport salade in 5 stappen.

Je eigen sport salade maken is niet zo moeilijk. Eigenlijk is het vooral de bedoeling om creatief te zijn zodat de salade perfect bij jou past. 

Hieronder staan 5 stappen waarmee je je eigen sport salade kunt maken.

 1. Weet wat je sportdoel is en stem hier je sport salade op af
 2. Bepaal de basis van je sport salade. Is dit groente, fruit, pasta of zoete aardappel? 
 3. Bepaal de mix van je sport salade. Mix je groente en fruit, of groente en zoete aardappel?
 4. Vul je sport salade aan, bijvoorbeeld met: kip, ei, noten, tonijn, pitten of zalm
 5. Maak je sport salade af met kruiden of (zelfgemaakte) dressing

Wat je beter niet kan doen bij een sport salade.

Er zijn een aantal dingen die je beter niet kan doen als je een gezonde sport salade wil maken. Deze dingen kunnen je sport salade verpesten waardoor deze niet of minder gezond is. 

 1. Onnodig veel ongezonde dressing door je sport salade –Dressings bevatten vaak veel calorieën en onnodige toevoegingen waardoor deze niet gezond zijn. 
 • Let op met de croutons– Vind je croutons erg lekker voeg ze dan vooral toe, weet echter wel dat ze voornamelijk bestaan uit koolhydraten.
 • Voeg niet te veel fruit toe– Fruit bevat goede voedingsstoffen, maar tegelijk kan fruit je ook dik maken als je er te veel van eet. Hou hier dus rekening mee. Natuurlijk als je 1 keer per week een goede fruit salade eet kan dit helemaal geen kwaad. Het gaat allemaal om balans en een gezonde levensstijl.
 • Pasta als basis van je salade– Het kan wel, bijvoorbeeld als je graag wil aankomen. Maar wil je vet verliezen, hou er dan rekening mee dat pasta rijk is aan koolhydraten (suikers). Daarnaast is normale pasta zo gezond nog niet als je zou denken.
 • Let op met kaas– Veel Nederlanders zijn gek op kaas, en dat moet natuurlijk kunnen. Ook bij een gezonde levensstijl. Let alleen op dat je niet én kaas toevoegen, én veel dressing, én veel croutons, je begrijpt wat ik bedoel. 

Verschillende soorten sport salades.

Je hebt nu alles kunnen lezen over sport salades. Wat een sport salade is, hoe je ze klaar moet maken en waarom een sport salade goed voor je is. 

Nu ga ik je meer vertellen over een aantal verschillende soorten sport salades.

Salade met kip.

Heerlijke kip sportsalde
Lekkere kip sportsalade. Onze favoriet!

Eén van onze favorieten is een salade met kip. Ben je van plan om meerdere keren per week salade te gaan eten dan mag de salade met kip zeker niet ontbreken.

Zoals je waarschijnlijk wel weet bevat kip veel eiwitten, maar liefst 30 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Voeg je 150 gram kip toe aan je salade dan heb je dus al 45 gram eiwitten binnen in 1 maaltijd.

Dit is dan ook de reden dat veel krachtsporters veel kip eten. En dit maakt ook dat de salade met kip ideaal is als sport salade voor mensen die spieren willen opbouwen. 

Wat voor salade met kip kan je dan maken?

Dat is een goede vraag en eigenlijk kan je dit weer helemaal zelf naar wens invullen. Er zijn veel variaties te verzinnen voor je salade met kip, maar om je te helpen geef ik je hier een recept cadeau! 

Een aardbei kip salade!

Dit recept is afkomstig uit het receptenboek van ApolloProtocol, is heel eiwitrijk, bevat veel goede voedingsstoffen en is koolhydraat arm. 

Ingrediënten voor de aardbei kip salade (voor 2 personen):

 • 400 gram kipfilet
 • 200 gram aardbeien
 • 200 gram spinazie
 • 200 gram komkommer
 • Eventueel 1 kippenbouillon blokje
 • Eventueel noten naar wens
 • Eventueel kruiden naar wens

Tonijn salade.

tonijnsalade op schotel
Een heerlijke tonijnsalade

Een andere topper is de tonijn salade. De tonijn salade is heel populair en bestaat dan ook in verschillende varianten. De invulling van de tonijn salade mag je in principe ook weer helemaal naar eigen wens doen

Wij zijn ook voorstander van een tonijn salade als sport salade. Tonijn is namelijk heel gezond. Zo bevat tonijn een goede dosis aan gezonde vetten, vitamines, mineralen en ook eiwitten.

Let er wel op dat dagelijks tonijn eten niet aan te raden is. Tegenwoordig bevat onze vis, waaronder ook tonijn (uit blik) kwik wat uit de zee afkomstig is. 

Dit is enkel in grote hoeveelheden schadelijk, maar wil je hier meer over weten raad ik je aan even op internet te surfen. 

Wat voor tonijn salade kan je dan maken?

De tonijn salade mag je dus weer helemaal naar eigen wens invullen. Wel heb ik weer een recept voor je uitgekozen die je zou kunnen maken.

Een Quinoa tonijn salade. 

Ook dit recept is afkomstig uit het receptenboek van ApolloProtocol.Het recept is eiwitrijk en bevat veel goede voedingsstoffen. Wel bevat deze tonijn salade wat meer koolhydraten.

Ingrediënten voor de Quinoa tonijn salade (1 persoon):

 • 56 gram tonijn (meer mag ook)
 • 1 gekookt ei
 • 100 gram hüttenkäse
 • 40 gram Quinoa
 • 3 augurken
 • Halve rode peper
 • Halve rode paprika
 • Tomaat naar wens
 • Peper naar wens
 • Zout naar wens
 • Eventueel wat chilisaus naar wens

Bereidingswijze Quinoa tonijn salade:

 • Kook het ei en de Quinoa volgens de gebruiksaanwijzing
 • Snij de groenten en augurk klein en breng op smaak met peper en zout
 • Voeg de tonijn en het ei toe. Laat de Quinoa afkoelen en voeg ook deze toe aan de tonijn salade.
 • Serveer de tonijn salade met de hüttenkäse en eventueel chilisaus.

Fruit salade.

De laatste variant die ik in deze blog met je wil delen is de fruit salade. Een fruit salade is ook een heel goede sport salade.

Een fruit salade is ook heerlijk voor in de zomer en de fruitsalades zijn er in alle varianten en maten.

Het is dus weer aan te raden om ook bij de fruit salade lekker te combineren. Hou er bij de fruit salade wel rekening mee dat je niet iedere dag onbeperkt fruit salade gaat eten. 

Onbeperkt fruit eten is namelijk niet goed voor je en kan je dik maken zoals ik eerder ook heb gezegd. Alles over fruit kun je lezen in onze blog over fruit.

Heerlijke fruit salades zijn combinaties met aardbeien, mango, appel, ananas, perzik.

Wil je inspiratie voor je eigen fruit salade kan je deze via het internet vast vinden!

Ga voor een gezonde salade.

Er zijn dus heel veel gezonde sport salades variaties te bedenken. Ook hebben sport salades vele voordelen en dat is dus waarom wij bij ApolloProtocol fan zijn van een gezonde salade.

Mijn advies is om zeker na te denken over het toevoegen van een sport salade aan jouw dieet of eetpatroon.

Een heerlijk gezonde salade zal zeker niet misstaan in jouw dieet en is ook nog eens heel lekker.

Zeker als je vet wil verliezen raad ik je aan om gezonde salade te eten. En dan voornamelijk de koolhydraatarme variant.

Ook raad ik je aan om onze andere blogs te lezen. Bijvoorbeeld over intermittent fasting en het Keto dieet. 

Mocht je vet verliezen als doel hebben dan zijn intermittent fasting en het Keto dieet zeker twee dingen je kunt overwegen om te doen.

Dit was mijn blog over de sport salade. Mocht je vragen hebben of heerlijke sport salade recepten weten voel je dan vrij om deze via de comments te delen.