De 2 soorten van spierpijn en waar het vandaan komt.

Abonneer en like ons!

Spierpijn, je kent het wel. En als je het niet kent doe je iets niet goed met trainen…!

Vrijwel iedereen kent het fenomeen spierpijn en iedereen heeft er een andere mening over. De een vind het heerlijk omdat ze dan denken goed getraind te hebben en de ander vindt het vreselijk en wilt er het liefst zo snel mogelijk vanaf.

De meeste mensen weten ook dat spierpijn voortkomt uit een inspanning (die normaal gesproken niet voorkomt of die ze niet gewend zijn).

In deze blog gaan we het hebben over de 2 soorten spierpijn en waar ze vandaan komen.

Echter weten de meeste mensen niet wat spierpijn nou precies is en waar het vandaan komt. En dat gaan we jou in deze blog uitleggen. Het is allereerst belangrijk om te weten dat er twee soorten spierpijn zijn. Deze worden beide hieronder uitgelegd.

1. Acute spierpijn.

Acute spierpijn is de spierpijn die je voelt tijdens- en direct na de inspanning.

Je kan het herkennen aan het brandende gevoel dat je krijgt tijdens de training, bijvoorbeeld bij een dropset of een set met veel herhalingen. Dit is het gevolg van de accumulatie (opbouw) van eindproducten die door het lichaam verbrand worden als brandstof, zoals glycogeen.

De h+ ionen van lactaat (het afvalproduct van de verbranding) zorgen voor het brandende gevoel en er ontstaat ook nog oedeem (cel zwelling).

Je houdt dan extra vocht vast rondom de spier en dit wordt ook wel ervaren als ‘de pomp’. Deze soort spierpijn houdt vaak niet lang aan en zal binnen enkele minuten/uren na de inspanning verdwijnen.

Vooral wanneer er AP Drink wordt geconsumeerd vanwege zijn lactaat bufferende werking.

2. Vertraagde spierpijn

Vertraagde spierpijn, ofwel DOMS, (Delayed onset muscle soreness), is de spierpijn die je de volgende dag en/ of de dag(en) erna voelt.

Veel onderzoeken erkennen dat voornamelijk de excentrische fase van de training zorgt voor vertraagde spierpijn (DOMS), ook wel bekend als langdurige spierpijn.

Delayed onset muscle soreness komt door kleine spierscheurtjes in de spieren, wat het gevolg is van belasting tijdens de training. Deze spierscheurtjes zijn voor het lichaam een aanleiding om de spierscheurtjes te repareren en de zogenoemde supercompensatie te creëren.

Deze supercompensatie zorgt weer voor een verbetering van de prestaties/ toename van spiermassa wat het uiteindelijke doel is. In de blog 6 manieren om je spierpijn te verhelpen kan je lezen over hoe je spierpijn kan verhelpen.

Mocht je nog vragen hebben over spierpijn dan kan je deze stellen in de comments sectie.