Waar zitten gluten in en wat zijn gluten?

Abonneer en like ons!

Waar zitten gluten in en wat zijn gluten? Dit zijn twee goede vragen! En wij van ApolloProtocol gaan hier uitgebreid antwoord op geven.

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen geen gluten eten. Maar wat zijn gluten eigenlijk en wanneer moet je ze vermijden?

Lees verder om erachter te komen.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen.

Als mensen aan gluten denken dan is brood vaak het eerste product waar ze aan denken, maar er zijn nog veel meer producten waar gluten in zitten.

Omdat er in veel producten gluten zitten, is het volgen van een glutenvrij dieet erg complex. Daarom willen we je graag een beetje op weg helpen.

In deze blog hebben we een lijst opgesteld met de belangrijkste gluten bevattende producten.

Wanneer mag je geen gluten eten?

Wanneer mag je geen gluten eten
Het is belangrijk om te weten wanneer je geen gluten mag eten. Dit lees je hieronder.

Je hoort steeds vaker dat mensen op een glutenvrij dieet zitten of überhaupt geen gluten mogen eten.

Mensen die niet tegen gluten kunnen hebben een gluten intolerantie genaamd Coeliakie (je spreekt het uit als seu-lia-kie). Dit is een ernstige aandoening.

Als mensen met Coeliakie gluten binnenkrijgen, zorgt dit voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen en kan het lichaam belangrijke voedingsstoffen niet opnemen.

Dit kan zorgen voor erge vermoeidheid, buikpijn, diarree, afvallen en depressie. Niet echt een pretje dus..

Hieronder vertellen we waar gluten in zitten.

Waar zitten gluten in?

Wat zijn gluten
Hieronder kun je lezen waar gluten inzitten.

Zoals gezegd zitten gluten in bepaalde granen. En doordat veel producten granen bevatten zijn er ook veel producten die gluten bevatten.

Hieronder staat het lijstje van de granen die van nature gluten bevatten:

  • Tarwe (waaronder ook spelt)
  • Rogge
  • Gerst
  • Kamut
  • Triticale (kruising tussen tarwe en rogge)

Volg jij een glutenvrij dieet? Dan moeten je dus alle producten vermijden die met deze granen bereid zijn.  

Kruisbesmetting

Hoewel er graansoorten zijn die van nature glutenvrij zijn, kunnen ze toch gluten bevatten doordat ze in aanraking zijn gekomen met producten die wel gluten bevatten.

Denk hierbij aan de volgende graansoorten: Haver, Quinoa en Boekweit.

Kijk dus uit als je deze graansoorten in de winkel koopt! Gelukkig zijn er wel genoeg glutenvrije variaties van deze granen verkrijgbaar op de markt.

Het is hierbij wel belangrijk dat producenten de granen hebben verbouwd in speciale akkers en dat de granen in een glutenvrije fabriek zijn verwerkt.

Koop daarom alleen producten met deze granen als het glutenvrije logo op de verpakking staat.

Glutenvrije granen.

Nu denk je vast van jeetje.. welke granen mag ik dan wel eten tijdens een glutenvrij dieet?

Het antwoord is best simpel. Mits er geen kruisbesmetting heeft plaatsgevonden, mag je de volgende granen eten:

  • Haver – Bevat veel vezels, eiwitten, onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Supergezond dus!
  • Quinoa – Bevat eiwitten, vezels, koper, magnesium, ijzer, B-vitamines en vitamine E. Daarom wordt Quinoa vaak gebruikt als basis van een maaltijd in plaats van rijst of aardappels.
  • Boekweit – Past goed in een gezond voedingspatroon, omdat boekweit rijk is aan koolhydraten, vezels, vitamine B6 en verschillende mineralen.
  • Rijst – Kent iedereen wel en rijst is een supergezonde graan dat veel vezels bevat. Ga wel voor zilvervliesrijst, deze is niet gestript van het gezonde vliesje!
  • Maïs – Past in een gezond voedingspatroon, maar bevat relatief weinig vezels ten opzichte van andere graansoorten.

    Verder moet je maïs niet dagelijks eten. Ten eerste omdat het moeilijk wordt verteerd en belangrijker nog omdat de dieren die we eten vaak maïs gevoerd krijgen.

    Hierdoor krijgen we automatisch al meer van deze voedingsstoffen binnen.
  • Gierst – Gierst bevat veel vezels, magnesium en vitamine B en is daarom super gezond.
  • Sorghum – Een variant van gierst.
  • Teff – Bevat veel vezels, mineralen en eiwitten.

Glutenbevattende producten.

Graten bevatten gluten
Hieronder staat een flinke lijst van producten die gluten bevatten.
  • Graanproducten: brood, beschuit, crackers, ontbijtgranen, gebak, koek, pasta, noedels, vermicelli, pizza, meel, couscous etc.
  • Producten met een (mogelijk) gluten-bevattend bindmiddel: saus, soep, bouillon, jus en snoep.
  • Vlees en vis: onbewerkt vlees of vis bevat geen gluten. Echter kan er bij de bewerking van vlees en vis wel gluten aan het product worden toegevoegd.

    Gluten kunnen bijvoorbeeld zitten in paneermeel, marinade of in een kruidenmengsel. En let op! Ook vleeswaren kunnen gluten bevatten. 

    De slager verkoopt ook gluten bevattende producten. Vraag daarom altijd naar de werkwijze van de slager met betrekking tot het schoonmaken en verpakken.
  • Vleesvervangers: sommige vleesvervangers bevatten gluten. Seitan is hier een voorbeeld van, dit is namelijk een vleesvervanger gemaakt op basis van tarwe.
  • Zuivel: naturel melkproducten zijn glutenvrij. Zuivelproducten met toevoegingen kunnen wel gluten bevatten. Denk hierbij aan bepaalde soorten vla, smeerkaas en buitenlandse kazen.
  • Dranken: voor verschillende soorten dranken worden granen als grondstof gebruikt. Een voorbeeld hiervan is bier, dit is van nature dan ook niet glutenvrij.

    De meeste gedistilleerde dranken, zoals whisky en jenever, zijn wel glutenvrij. Tijdens het distillatieproces worden de gluten en de drank namelijk gescheiden.

    Echter worden er soms achteraf nog ingrediënten aan de drank toegevoegd, hier kunnen eventueel wel gluten in zitten.

    Thee en koffie zijn glutenvrij. Er zijn echter bepaalde kruidentheemengsels die gluten bevatten door het ingrediënt moutextract. 
  • Sojasaus: Ketjap is sojasaus waarin tarwezetmeel een ingrediënt kan zijn. Tamari is sojasaus waarin gerst mee gefermenteerd is. Shoyu is sojasaus waarin tarwe mee gefermenteerd is.

    Er is ook sojasaus op de markt waarin geen tarwe of gerst is mee gefermenteerd. Lees de verpakkingen dus goed.
  • Non-food: het is weliswaar geen eten of drank, maar als je een glutenallergie heb, is het zeker wel handige informatie.

    In knutselmaterialen (waaronder lijm), medicatie, supplementen (waaronder vitaminesupplementen), drogisterijartikelen en dierenvoeding kunnen gluten aanwezig zijn.

    Het is verstandig je apotheker te informeren als je geen gluten mag of wilt innemen. Verder is het ook verstandig om de bijsluiters van medicatie en drogisterijartikelen goed te lezen. 

    Lees ook de etiketten van dierenvoeding goed, want ook hiermee kan kruisbesmetting ontstaan met andere producten in de keuken.

Conclusie gluten blog.

Dit was mijn blog over wat zijn gluten. Weet jij nu waar gluten in zitten? Ik hoop dat je nu wat meer weet over het onderwerp gluten en weet waar gluten in zitten.

Gluten zitten dus in veel producten en ook in non-food.

Zit je op een glutenvrij dieet of heb je glutenintolerantie? Kijk dan goed uit tijdens het boodschappen doen en koop alleen producten met het glutenvrij logo erop.

Het is ook erg belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen als je echt niet tegen gluten kan. Mocht je glutenvrij willen eten dan kunnen wij een glutenvrij voedingsschema voor je maken.

P.S. Heb je hulp nodig bij het bereiken van je doel? Ga voor Online Coaching van ApolloProtocol!

Bestel online coaching
Bestel Online Coaching van ApolloProtocol om de beste fitness resultaten te behalen.

Onze AP Coaches helpen jou helpen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl en helpen je graag bij het bereiken van je doelen!

Klik hier om Online Coaching te bestellen.
Online Coaching ApolloProtocol

Wetenschappelijke referenties:

(1) https://yamglutenvrij.nl/glutenvrij-leven/wat-zijn-gluten/?gclid=EAIaIQobChMIpqC4guvW6gIVmeR3Ch3HDwLHEAAYASAAEgJkQvD_BwE

(2) https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/gluten-en-het-glutenvrij-dieet.aspx