Omega 3,6 én 9, is deze combinatie wel zo goed als wordt gezegd?

Omega 3,6 én 9, is deze combinatie wel zo goed als wordt gezegd?

Een van de grootste redenen waarom wij zoveel van vet houden is omdat er zo verschrikkelijk veel smaak aan vet zit. Maar hoe zit het nou? Zijn die vetten dan zo slecht als wordt gezegd? En wat is het verschil tussen al die verschillende soorten vetten? In deze blog gaan we een aantal vetsoorten onder de loep nemen.

Natuurlijk is er een verschil tussen goede en minder goede vetten.

Het verschil zit hem tussen de natuurlijke vetten en de synthetische (fabrieksgemaakte) vetten. Ook deze twee groepen zijn weer onderverdeeld in een aantal verschillende vetsoorten.


Voor een goede gezondheid en optimaal sportresultaat dien je het volgende te doen:

 • Consumeer zo min mogelijk synthetische vetzuren
 • Zorg voor de juiste balans van omega 3 , 6 en 9 vetzuren (de natuurlijke vetzuren).

  De inname van de juiste vetten
  Het consumeren van minder synthetische vetzuren spreekt natuurlijk voor zich, eet zo min mogelijk fabriek-geproduceerde producten zoals Chips, koekjes en ga zo maar door, wat wel moeilijk is en waar veel misverstanden over bestaan, is de juiste balans verkrijgen van de natuurlijke vetzuren.
  Er zijn meerdere mogelijkheden om deze goede  vetten binnen te krijgen, zeer waarschijnlijk haal je namelijk al een groot deel uit je dagelijkse voedsel.
  Ook zijn er veel mensen die elke dag omega 3, omega 6 en omega 9 slikken omdat ze denken dat ze hiermee de juiste vetten binnen krijgen en zo goed bezig zijn. Helaas is niets minder waar!

  Het grote probleem is namelijk dat in een typisch westers dieet we al snel teveel omega 6 en omega 9 binnen krijgen zonder dat we er voor zorgen dat we genoeg omega 3 binnen krijgen,  hierdoor raakt het omega systeem compleet uit balans, wat kan leiden tot een heleboel verschillende gezondheidsproblemen!

  De verhouding van omega-6 en omega-3’s moet ergens tussen de 2:1 en 1:3 liggen, De optimale verhouding is 1:2 tot 1:3. Echter, bij de meeste mensen in Nederland ligt deze verhouding ergens tussen de 10:1 en 30:1. Niet echt in balans dus!

    Hoe krijg ik een goede omega balans


De verkoop van potjes waarin omega 3, 6 en 9 in zit is dan ook een marketing truc waar veel mensen in trappen, en juist het tegenovergestelde van het gewenste effect veroorzaakt!

 

Hoe krijgen we de omega 6 waardes omlaag?

- Zorg er voor dat je tijdens het bakken olijfolie, of kokosolie gebruikt.
- Wees voorzichtig met sausjes en dressings, hier zitten vaak een hoop omega 6 vetzuren in die staan vermeld als plantaardige olie.
- Kijk uit met gefrituurd eten, hier zit onwijs veel omega 6 in.

 

Hoe krijgen we de omega 3 waardes omhoog?

Een van de meest effectieve en eenvoudige methodes om je omega in balans te krijgen is  meer omega-3 vetzuren binnen te krijgen is door dagelijks visolie in te nemen. Helaas is de meeste vis tegenwoordig zwaar vergiftigd met kwik, waardoor de meeste soorten visolie niet meer zo gezond zijn, hierom is het aan te raden om ALLEEN omega 3 pillen te slikken die micro-gefilterd is van de zware metalen. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om er voor te zorgen dat je omega 3 waardes omhoog gaan!

 

Eet twee keer per week vis, probeer voornamelijk wild gevangen vis te eten
Koop biologisch vlees en eieren de dieren worden op een natuurlijke manier gevoerd wat zorgt voor een goede balans

Let er overigens bij de aanschaf van omega 3 pillen ook op goed op dat het een gezuiverde kwaliteit is mét vitamine e als antioxidant, aangezien visolie zeer oxidatiegevoelig is.
Slik je al bloed verdunnende medicijnen? Raadpleeg dan eerst een arts of therapeut.

Dit waren de tips van deze week.

Tot volgende week!

------------------------------------------------------------------------------------

 

Mocht je na het lezen van deze blog toch nog vragen hebben over de inname van de juiste hoeveelheid omega?
Stel jouw vraag dan hieronder in de reacties en dan kunnen wij jou voorzien van een persoonlijk antwoord!

Heb jij nog bepaalde sportvragen waar je graag meer over wilt weten? 
Laat het ons dan weten en dan zullen we hier misschien wel de volgende keer over bloggen.
-------------------------------------------------------------------------------------
''René Valster
is de blogger van ApolloProtocol. Zijn blogs gaan over zijn ervaring met fitness en het ApolloProtocol en zijn behaalde resultaten. De blogs zullen worden aangevuld met wetenschappelijk onderbouwde informatie. De expertise en kennis van andere ApolloProtocol medewerkers zal worden gebruikt om zijn blogs van zeer hoge kwaliteit en betrouwbaarheid te voorzien.''

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden