Hoe kom ik van mijn onderrug pijn af?

Hoe kom ik van mijn onderrug pijn af?

Pijnklachten in de onderrug is een van de veel voorkomende klachten, dit komt voornamelijk door de (slechte) leefgewoontes anno 2016. Vier op de vijf mensen in Nederland heeft weleens last van rugklachten, meestal zijn deze het gevolg van verkeerde belasting van de rug.

In deze blog ga ik jou uitleggen wat de oorzaken kunnen zijn van deze klachten, hoe deze te verhelpen zijn en nog belangrijker hoe deze te voorkomen zijn!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoe kom ik van mijn onderrug pijn af? 

Om erachter te komen hoe je van je onderrug pijn af kan komen moet je eerst weten waar de rugklachten vandaan komen. Er zijn namelijk verschillende oorzaken die rugklachten veroorzaken.

 

Oorzaken rugklachten.

Vier op de vijf mensen in Nederland heeft weleens last van rugklachten, de klachten zijn meestal het gevolg van verkeerde belasting van de rug. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je verkeerd tilt, te zware dingen tilt of dat je een eenzijdige beweging maakt waardoor je ruggenwervel verkeerd schiet. Ook kan rugpijn ontstaan door het aannemen van een verkeerde houding gedurende een langere tijd, denk hierbij aan onderuit gezakt zitten. Dit heeft als gevolg dat verschillende spieren (zoals de iliopsoas) in jouw lichaam verkort raken waardoor je last krijgt van je rug. Het kan zelfs zo vervelend zijn dat de pijn gaat verspreiden naar bijvoorbeeld je billen en je bovenbenen. Een andere veelvoorkomende oorzaak is zittend werk en weinig beweging, dit zorgt voor een slechte doorbloeding van de spieren en het weefsel. De spieren die je wervelkolom in balans moeten houden worden slap, de wervelkolom zelf wordt stijf en er kan botontkalking optreden.

 

Het voorkomen van rugklachten. Let op je houding!onderrugpijn hoe kom ik er vanaf

Om ervoor te zorgen dat jij geen klachten aan jouw onderrug krijgt, is het van belang om een correcte houding aan te houden. Zorg altijd voor een goede houding, zeker tijdens lichamelijk zwaar werk.

Houd ten alle tijde de rug recht, gebruik de benen en de buikspieren en zorg dat je nooit tegelijk draait en bukt wanneer je iets vertilt. Ontspan je schouders en duw deze iets naar achter, hou hierbij je borst vooruit en zorg dat je je heupen iets kantelt waardoor je je heupen als het ware naar je navel beweegt. Hierdoor voorkom je een holle rug.

 

Als je zittend werk uitvoert is het van belang dat je voldoende pauzes neemt door even te gaan staan of een klein stukje te gaan lopen. Zorg er ook voor dat je werkplek goed is ingericht zodat je goed rechtop kunt zitten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bureaustoel is afgesteld op je bureau.

 

Het verhelpen van rugklachten. Ga sporten!

Naast dat je houding belangrijk is om rugklachten te voorkomen, is sporten ook erg belangrijk.

Om een goede houding te hebben tijdens het sporten is het belangrijk dat je weet wat de buikspieren en de andere core-spieren doen. De core van het lichaam is het centrum van je lichaam, dit zijn alle spieren die van je schouders tot aan je bekken lopen. Dit zijn er in totaal 29! Hier vallen dus ook je bilspieren en je rugspieren onder. De Latijnse naam voor je buikspieren is “rectus abdominis” wat in het Nederlands recht of correct betekent. Deze buikspieren zijn verbonden met je rugspieren wat ervoor zorgt dat je lichaam de correcte houding aanneemt. Het is dus belangrijk om oefeningen te doen die ook je rugspieren trainen. Op deze manier is het makkelijker om in de juiste houding te staan. Denk hierbij aan oefeningen zoals squaten of deadliften. Hieronder staan nog een aantal zeer effectieve oefeningen voor het voorkomen van onderrug-klachten – mits de oefeningen goed worden uitgevoerd:

 

 •Planken
 •Side plank
 •Rug plank
 •Push-ups -Superman.

 

Ben je op zoek naar een compleet trainingsprogramma die je helpen om van je rugpijn af te komen? Klik dan op een van de links hieronder. Deze producten zullen je helpen om rug sterker te maken en om rug pijn te voorkomen in de toekomst.

 

Fitness Guide voor Mannen   Fitness Guide voor Vrouwen

 


sporten apolloprotocol

 

Zorg voor een juiste houding tijdens het sporten!

Bij het trainen van je core is het belangrijk dat de oefeningen worden gedaan in de juiste houding. Wij van ApolloProtocol kunnen helpen met het aanleren van de juiste houding, hier kan je het YouTube kanaal van ApolloProtocol voor gebruiken! Zo is het bijvoorbeeld bij rug oefeningen van belang dat de rug niet hol getrokken wordt.

 

Zijn jouw rugklachten in een beginnend stadium dan is het slim om in ieder geval de bovenstaande tips te hanteren. Let wel op, het is niet de bedoeling om je lichaam te forceren wanneer je al rugklachten hebt. Luister naar jouw lichaam en verminder je training of stop tijdig! Ook wanneer je rugklachten hebt is het noodzakelijk om extra spierversterkende oefeningen te doen voor buik, billen en bovenbenen!

 

Wanneer de bovenstaande maatregelen niet het gewenste effect opleveren ga dan tijdig naar een huisarts of fysiotherapeut!

 

Dit was de blog van deze week.

Tot volgende week!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mocht je na het lezen van deze blog toch nog vragen hebben over het voorkomen of genezen van rugklachten?
Stel jouw vraag dan hieronder in de reacties en dan kunnen wij jou voorzien van een persoonlijk antwoord!

Heb jij nog bepaalde sportvragen waar je graag meer over wilt weten?
Laat het ons dan weten en dan zullen we hier misschien wel de volgende keer over bloggen.

''René Valster is de blogger van ApolloProtocol. Zijn blogs gaan over zijn ervaring met fitness en het ApolloProtocol en zijn behaalde resultaten. De blogs zullen worden aangevuld met wetenschappelijk onderbouwde informatie. De expertise en kennis van andere ApolloProtocol medewerkers zullen worden gebruikt om zijn blogs van zeer hoge kwaliteit en betrouwbaarheid te voorzien.''

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden