Wat je moet weten over supplementen.

Abonneer en like ons!

Sportsupplementen, hoe belangrijk zijn ze voor jou? Heel veel sporters gebruiken ze, het overgrote deel hiervan weet eigenlijk niet eens weet wat ze gebruiken en waarom precies.

Zo zijn de ‘’belangrijkste supplementen” die worden gekocht de bekende Eiwitshakes en Pre Workout.

Maar hoe belangrijk zijn deze supplementen eigenlijk?

En hoe belangrijk zijn supplementen in het algemeen?

Zijn ze echt nodig, of zijn al die potjes puur een model om geld te verdienen?

Wij vinden het erg belangrijk om relevante informatie over dit onderwerp te delen omdat er zoveel supplementen worden gekocht en gebruikt door mensen die fitnessen.

Er is op de markt ook zoveel verkrijgbaar dat veel mensen eigenlijk niet meer weten waar ze aan toe zijn.

Ze zien door de bomen het bos niet meer!

Wat is nou goed en wat niet? En wat heb je nodig en wat niet? 

Zijn extra supplementen overbodig?

Dit is een veel gestelde vraag die moeilijk te beantwoorden is en waar de meningen over verschillen. Je loopt een supplementenwinkel binnen en dan wat zie je?

Je ziet een enorme hoeveelheid aan supplementen, en elk belooft je de hele wereld en heb je echt nodig om vet te verliezen of spieren op te bouwen. Zonder dat product kan het namelijk niet. Dezelfde tekst staat vervolgens ook weer bij het product ernaast.

Veel supplementen zijn echter zeer overbodig, te duur voor de daadwerkelijke bijdrage in resultaten en/of synthetisch


Toch is suppletie een essentieel element in het bereiken van de beste resultaten (en nee dus geen aanvulling als wordt gesuggereerd). Je lichaam heeft namelijk, voor de beste resultaten, een aantal stoffen in meerdere mate of in een andere vorm nodig. Om dit te onderbouwen geven we hieronder een voorbeeld.

Als voorbeeld nemen we de Hydrolisaat eiwitten uit AP Drink.

Door deze vorm van eiwitpeptides aan het lichaam te leveren neem je een groot deel van de verwerking van eiwitten door het lichaam uit handen. Dit komt doordat deze eiwitsoort al enzymatisch is bewerkt.

Dit scheelt natuurlijk een hoop. Je lichaam schakelt namelijk over van zenuwstelsel waanneer je intensief gaat trainen en dan komt er nog nauwelijks bloed terecht bij de verteerorganen.

En door de eiwitten uit AP Drink kan je het lichaam, ongeacht dat de verteerorganen bijna stilliggen, toch nog eiwitten en aminozuren aanleveren wat spierafbraak tegengaat en spieropbouw stimuleert. 

Daarnaast bevat onze voeding tegenwoordig vele malen minder vitamines en mineralen, en komen we veel te weinig buiten waardoor veel mensen een tekort aan vitamine D hebben.

Zo is dus ook suppletie van een goed natuurlijk Multi-vitaminepreparaat onontbeerlijk voor een optimale gezondheid. Zorg er wel voor dat je een goed preparaat hebt.

Maar liefst 99% van de vitame supplementen is of synthetisch, onder-gedoseerd of zelfs slecht voor je!

En zo zijn er nog meer andere voorbeelden te benoemen waarin het belang van suppletie kan worden omschreven. 

Onze conclusie luidt dan ook dat supplementen wel degelijk van toegevoegde waarde zijn. Wij bij ApolloProtocol (en meerdere anderen met ons) vinden supplementen zelfs een van de essentiële onderdelen voor de beste fitnessresultaten.

Er is echter wel iets waar wij niet achter staan en wat overbodig is.

En dat is de overmatige hoeveelheid aan verschillende supplementen die sommige mensen gebruiken en de slechte kwaliteit van de ingrediënten.

Zo worden vaak synthetische varianten gebruikt en wordt het de consument moeilijk gemaakt met hele lastige termen op de labels. 

Ons advies voor suppletie is dan ook om AP Drink als basis te gebruiken in combinatie met een naturel Multi vitamine en een zuiver omega 3 supplement.

Ter aanvulling zouden er nog andere supplementen genomen kunnen worden. Bespreek dit met je AP Coach om te weten wat eventueel nog extra mogelijk is voor je.

Waarom is het belangrijk om een goede sportdrank/ supplement te drinken? 

Hier is een heel makkelijk antwoord op te geven. Het lichaam van mensen die fitnessen is constant in gevecht. Het is een gevecht tussen spieropbouw en spierafbraak. Door het drinken van onze AP Drink tijdens en voor de workout, kan het gevecht van spierafbraak en spieropbouw gewonnen worden door de spieropbouw. 

Ook het boeken van resultaten met je training bestaat altijd uit een gevecht tussen de afbraak en de opbouw. Op het moment dat je harder gaat trainen om meer resultaten te boeken, gaat je lichaam ook meer afbreken.

Als deze hoeveelheid afbraak de opbouw overtreft dan wordt er dus meer afgebroken dan er wordt opgebouwd. Dit zal je spiergroei niet ten goede komen! 

En daarom is het belangrijk, nee essentieel

om een goed supplement te gebruiken die alle ingrediënten bevat. AP Drink helpt het lichaam dus om de strijd tussen afbraak en opbouw te laten winnen door opbouw.

En dat is wat we willen! 

Er zijn voor sportspecifieke en gezondheidsdoelen nog veel andere supplementen die je kan nemen.

Om te zien of iets wetenschappelijk bewezen is hebben wij een methode gevonden die we met je zullen delen.

Weten of een supplement werkt

Er zijn nog talloze andere verschillende supplementen op de markt te koop. Van kruiden die de gezondheid verbeteren tot aan stoffen die het testosteron natuurlijk stimuleren.

Bij ApolloProtocol kijken we altijd naar de prijs/effectiviteit verhouding van een product. Zo weet je of een product het waard is om te kopen ja of nee.

Zo kan een product wetenschappelijk bewezen zijn dat het een licht effect heeft, maar als het dan vervolgens een duur supplement is kan je het beter laten staan.

Je kan op de website www.examine.com vinden wat de werking is van iedere stof en of een supplement wetenschappelijk bewezen werkt. Zo kun je uitzoeken of een bepaald supplement geschikt is voor jouw cliënt of niet. 

Hieronder staat uitgelegd hoe je dat doet:

Wanneer je in de zoekbalk een supplement op zoekt dan krijg je een uitlegpagina te zien boordevol informatie. Op de pagina vind je eerst een korte samenvatting van de stof. Verder vind je daar ook gelijk de wetenschappelijke referenties die gebruikt zijn bij het verzamelen van de informatie over de stof.

De informatie per supplement is als volgt verdeeld:

  • Summary: 

Dit is een samenvatting waarin alle essentiële voordelen, effecten, feiten en informatie van de desbetreffende stof te vinden is.

  • Things to know: 

Hier staat wat informatie over de desbetreffende stof zoals:

>De scheikundige naam.

>Waar je de stof niet mee moet verwarren.

>De synergistische stoffen (de stoffen waarmee het goed kan samenwerken).

>Things to note.

  • How to take:

Onder het kopje ‘how to take’ staat de informatie die je nodig hebt over de hoeveelheden, de inname-frequentie en de duratie van het gebruik. Lees dit per stof altijd goed door.

  • FAQ (Veel gestelde vragen):

Het is altijd handig om even de veel gestelde vragen door te nemen van veelgebruikte stoffen zoals bijvoorbeeld creatine. Hierdoor kan je cliënten snel antwoord geven, en misvattingen en/of BroScience weerleggen.

  • Human effect Matrix:

Het human effect matrix weerspiegelt een effect matrix die gemaakt is uit het samenvoegen van alle studies die gedaan zijn over de stof. Hier kan je dus vinden welke werkingen er wel wetenschappelijk bewezen zijn, wat een twijfelgeval is en/of nog nader onderzocht moet worden en wat niet werkt.

  • Scientific research:

Hier kan je al het wetenschappelijke onderzoek vinden in ‘plain’ tekst. Mocht je meer diepgaande informatie willen hebben waarom het wel of niet werkt dan kan je dat dus hier vinden.

Daarnaast staan ook onze specialisten klaar om je te helpen met advies welke producten je nodig hebt om je doel te bereiken.