Spierpijn verhelpen met deze 6 tips.

Abonneer en like ons!

Spierpijn is een veelbesproken onderwerp onder mensen die aan fitness en vooral ook de vraag hoe je spierpijn kan voorkomen of verminderen. Spierpijn verhelpen wordt een eitje met deze 6 tips.

Speciaal daarom hebben wij deze blog voor jou gemaakt. Hieronder vertellen we ons advies tegen spierpijn. Spierpijn kan namelijk op meerdere manieren verminderd worden, hieronder vind je 6 manieren om je spierpijn te verhelpen.

1.   Doe altijd een cooling down.

Een goede cooling down zorgt voor afvoer van de afvalstoffen die opgebouwd zijn in de spieren tijdens de training.

Wanneer je traint bouw je zoals je gelezen hebt in de blog over wat is spierpijn namelijk lactaat op in de spieren wat vaak blijft hangen. Door een cooling down te doen kan het lichaam deze afvalstoffen beter afvoeren waardoor je de volgende dag minder spierpijn zal hebben.

2.   Ga stretchen op de dag na de training. 

stretchen benen man buiten
Stretchen maakt je leniger en vermindert de spierpijn.

Het goed stretchen van de spieren zorgt voor vermindering van de spierpijn (1). Veel mensen stretchen voordat ze gaan trainen. Dit kan averechts werken

Sommige studies tonen namelijk aan dat dit een negatief effect kan hebben op de sportprestaties (2).

3.   Ga naar de sauna en/of neem een stoombad. 

Ook dit zorgt voor een betere doorbloeding en zo dus een betere afvalstoffen verwerking. Daarnaast is het goed om je stress te verlagen en lekker tot rust te komen. Stress geeft namelijk ook spierspanning.

4.   Genoeg eiwitten eten

Eiwitten zijn de namelijk de bouwstenen van spieren.

Te weinig eiwitten consumeren zorgt er dan ook voor dat je lichaam niet genoeg bouwstenen heeft om de spieren optimaal te laten herstellen.

Zorg er dus voor dat je genoeg eiwitten eet. Minstens 2g/kg lichaamsgewicht.

Ook zorgt een dieet hoog in eiwitten voor meer verlies van buikvet en dat je minder honger hebt gedurende de dag. (3)

5. Gebruik een goed supplement

Supplementen worden zwaar onderschat als het gaat om hun prestatiebevorderende werking en hun spierherstel werking. Dit komt omdat vaak vooral de verkeerde supplementen worden genomen zoals een preworkout , die veel te veel cafeïne bevatten en andere stoffen in lage dosering.

Een supplement zoals bijvoorbeeld AP Drink bevat verschillende ingrediënten die het herstelproces ondersteunen en spierpijn voorkomt en aanpakt.

Zo zijn alle stoffen uit de AP Drink wetenschappelijk bewezen op hun werking om bij te dragen aan de processen in het lichaam die zorgen voor beter herstel en prestaties.

6.   Voldoende rust en goed slaapt.

Gedurende het slapen en rusten krijgt het lichaam namelijk de kans om zich echt te herstellen. Tegenwoordig wordt er door veel mensen niet goed geslapen, voornamelijk het gevolg door de lichtvervuiling waar we tegenwoordig 24/7 aan blootgesteld zijn.

Daarnaast zijn onze brainwaves ook vaak in de avond nog in beta-2 , wat ervoor zorgt dat we minder diep en goed slapen.

Meer hierover binnenkort in onze blogs over slaap.

Wetenschappelijke referenties:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21735398 DOI: 10.1002/14651858.CD004577.pub3
  2. https://www.nsca.com/education/articles/kinetic-select/static-stretching-and-performance/
  3. Willoughby, D. S., Stout, J. R., & Wilborn, C. D. (2006). Effects of resistance training and protein plus amino acid supplementation on muscle anabolism, mass, and strength. Amino Acids32(4), 467–477. https://doi.org/10.1007/s00726-006-0398-7