Moe? 5 redenen waarom en wat je eraan doet

Abonneer en like ons!

Ben jij vaak moe en kom je energie te kort?

Dat is niet zo heel gek!

We leven tegenwoordig in een tijd waar alles maar gehaast moet gaan. We moeten naar werk, dan thuis koken en na het eten komt de visite alweer, dan moeten we ons kind nog in bed stoppen en ga zo maar door.

Dit leidt er inmiddels toe dat maar liefst 64 procent van de bevolking met vermoeidheid kampt. Hierdoor vragen veel mensen zich af: ‘’waarom ben ik zo moe?’’

In deze blog gaan we het hebben over 5 redenen waarom je zo moe bent of kan zijn.

1. Overmatig stress

man met stress vuisten
Stress op werk als iets niet lukt

Overmatig stress is de nummer 1 reden die moeheid veroorzaakt.

Stress zorgt er namelijk voor dat we constant in een soort vecht-of vluchtstand zijn, wat ervoor zorgt dat ons lichaam geen tijd besteed aan het herstellen van het lichaam.

Stress kwam vroeger alleen voor als er bijvoorbeeld een beer achter je aan zat.

Tegenwoordig is dit heel anders en ervaren we al stress als bijvoorbeeld onze baas ons achterna zit. Al lijkt je baas wellicht soms veel op een beer, het is natuurlijk niet een levensbedreigende situatie. 

De hele dag door stress

Ons lichaam ziet en kent het verschil dan ook niet.

Zie een stressreactie van het lichaam als het afgaan van het luchtalarm wanneer er gevaar is. Iedereen gaat hierdoor in de schuilkelders en wacht tot het luchtalarm stopt.

Tijdens het luchtalarm ligt natuurlijk alles plat, want iedereen zit ondergedoken. Zodra het luchtalarm weer stopt gaat iedereen weer verder met zijn werk en gaan de processen weer door.

Maar wat nou als het luchtalarm afgaat en niet stopt?

Dan blijft alles stilliggen!

En dat is het geval met de stress die we tegenwoordig de gehele dag door ervaren.

Het is dan ook belangrijk om stress te verminderen. Dit kan onder andere door de tips die we hieronder geven, maar ook regelmatig sporten en meditatie kunnen enorm bijdragen aan stressvermindering.

Stress symptomen zijn dus onder andere moe zijn en slecht slapen.

2. Tekort aan magnesium

Een magnesiumtekort is na vitamine D het meest voorkomende tekort bij mensen in de westerse samenleving (1).

magnesium pot schep
Magnesiumtekort komt veel voor

Magnesium werkt nauw samen met calcium, zo speelt magnesium een belangrijke rol bij de calciumstofwisseling. Verder is genoeg magnesium onontbeerlijk voor een optimale gezondheid.

Er komt bij maar liefst 75 procent in de westerse samenleving een magnesiumtekort in de voeding voor!

Het speelt ook een zeer belangrijke rol bij de activatie van de energiebrandstof van het lichaam, genaamd ATP. ATP wordt namelijk pas actief wanneer het gebonden is aan magnesium. Dit kan ervoor zorgen dat je altijd moe bent.

Als je op Google zoekt op ‘’waarom ben ik’’ dan krijg je meteen ‘’waarom ben ik zo moe’’, waarop je zelf wellicht ook hebt gezocht.

Het is belangrijk om te begrijpen dat er een sterke directe link is tussen een tekort aan magnesium en moeheid.

Stress zorgt voor magnesium tekort

Stress zorgt ervoor dat je lichaam meer magnesium gebruikt dan normaal, waardoor je magnesiumvoorraad afneemt. Het tekort aan magnesium wordt alleen maar groter en leidt vervolgens weer tot meer stress.

Vanwege de constante stresssituaties waarin de meeste mensen tegenwoordig leven leidt dit tot een vicieuze cirkel.

Magnesium is een zeer belangrijke micronutriënt en er dient zeker gelet te worden op dat je geen tekort eraan hebt (nogmaals, 75 procent heeft een tekort in de voeding!).

Mede hierom zit er ook een dosering Magnesium in AP Workout Drink. Als je een supplement met magnesium wilt gebruiken zorg er dan voor dat het gecheleerde magnesium is en niet de goedkope synthetische versies waar 99% van alle verkrijgbare producten uit bestaat (zoals magnesiumoxide).

Ga voor een versie zoals magnesium tri citraat of lactaat.

3. Slaaptekort

moe zijn man in donker werken blauwlicht scherm zorgt voor vermoeidheid
tot laat doorwerken leidt soms tot vermoeidheid

Een slaaptekort geeft natuurlijk als logisch gevolg vermoeidheid en zorgt ervoor dat we moe wakker worden.

Slaaptekort komt tegenwoordig veel voor. Dit komt vooral door de zogenoemde lichtvervuiling en dan met name blauwlicht. 


Vroeger hadden we natuurlijk alleen zonlicht, tegenwoordig hebben we kunstmatig licht, waardoor ons circadiaans ritme (onze biologische klok) verward raakt.

Onderzoek toont aan dat blootstelling aan blauwlicht 1.5 uur voor je gaat slapen je melatonine (slaaphormoon) met wel 50% kan verlagen. (2)

Door deze afname slapen we minder diep en minder goed. Wil je dus beter en dieper slapen dan is het belangrijk om deze blootstelling maximaal te reduceren voor je gaat slapen.

Probeer dit in ieder geval de laatste 2 uur voor je gaat slapen. Zo slaap je dieper en zal je de volgende dag minder moe wakker worden.

4. Moe wakker worden

vermoeidheid

Aansluitend op de lichtvervuiling zijn er nog andere factoren die onze slaap kunnen verstoren en hierdoor ervoor zorgen dat we moe wakker worden.

Zo laten onderzoeken zien dat het aanhebben van ons internet, met name van onze telefoon en onze routers ervoor zorgen dat onze slaapfases verstoord worden.

Om vermoeidheid tegen te gaan en beter te kunnen slapen is het dan ook handig om het internet van je router uit te schakelen en je telefoon op vliegtuigstand te zetten. 

Daarnaast zijn de belangrijkste slaapuren tussen 10 en 2 uur, wat door slaapexpert Shawn Stevenson de zogenoemde ‘’Money sleep’’ wordt genoemd. Daarnaast zijn er ook een aantal kamerplanten die je slaap kunnen verbeteren zoals de aloë Vera en de lepelplant.

Deze planten geven meer zuurstof en verse lucht in de slaapkamer waardoor je beter kan slapen en de volgende dag minder moe wakker zal worden.

5. Onvoldoende goede voeding

alle calorieen zijn anders

Voeding is de brandstof voor ons lichaam, toch?

Wacht even, niet alleen de brandstof, voeding is namelijk veel meer!

Dus juist niet alleen de brandstof!

Veel mensen focussen zich alleen op deze brandstof (macronutriënten).

Dat is allemaal leuk en aardig, maar zoals we weten helpt benzine in onze auto gooien niet wanneer bijvoorbeeld onze olie op is of onze bougies kapot zijn..

Zoals we weten zijn er veel meer belangrijke processen in de auto die goed moeten functioneren en die we moeten onderhouden. In ons lichaam is dat ook zo, en zijn dat er duizenden processen iedere seconden!

Als we ons dan alleen maar focussen op de brandstof (macronutriënten), dan gaan we er natuurlijk niet komen, vooral niet als bijvoorbeeld het olielampje gaat branden en we alleen naar de brandstof kijken.

Zo geldt dit ook voor je lichaam. Daarbij is het belangrijk dus om je te focussen op de kwaliteit van voeding.

Meer hierover kan je lezen in de blog de zin en onzin van calorieën.

Micronutriënten zijn belangrijk voor goed slapen

De vele processen in het lichaam worden aangestuurd door hormonen en neurotransmitters, die allemaal afhankelijk zijn van vooral de micronutriënten.

Iets waar de meeste mensen nauwelijks op letten of ze daar genoeg van binnen krijgen.

Veel mensen hebben dan ook een tekort aan verschillende micronutrienten.

Vaak wordt er helaas alleen maar gekeken naar de hoeveelheid calorieën die we consumeren. Dit zou hetzelfde zijn als dat we benzine in onze auto zouden gooien wanneer het olielampje gaat branden, of wanneer onze banden kapot zijn. Dat gaat natuurlijk niet werken…

Net als magnesium zijn er veel meer micronutriënten die onontbeerlijk zijn voor een goedlopend systeem, net als dat je bij je auto meer dan alleen je brandstof moet monitoren om de tijd. Al deze micronutriënten zijn dus enorm belangrijk, ook voor het hebben van een goede nachtrust en de activatie van je energiebrandstoffen die in dit geval afhankelijk zijn van magnesium.

Focus je daarom op kwaliteit rijke voeding waardoor je genoeg van micronutriënten binnenkrijgt.

Mocht je hier meer over willen weten dan kan je onze blog 5 tips om gezond te eten lezen.

Daarnaast kan je ook contact met ons opnemen, we helpen je graag van je klachten zoals moeheid en moe wakker worden af!

Zo kom je dus van je vermoeidheid af!

Al met al hopen we dat je veel aan deze tips hebt en zo zelf aan de slag kan gaan om weer grip te krijgen op je eigen leven en gezondheid.

Laat een leuke comment achter en deel deze blog zodat we meer mensen kunnen helpen om van hun klachten te komen. Want remember, maar liefst 64% van de Nederlandse bevolking heeft last van vermoeidheid!

Wetenschappelijke referenties:

(1) https://examine.com/supplements/magnesium/

(2) Gooley et al., J. J. (2011). Exposure to Room Light before Bedtime Suppresses Melatonin Onset and Shortens Melatonin Duration in Humans. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 96(3), 463–472. https://doi.org/10.1210/jc.2010-2098